Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 februari 2024 | 07:00

På TV ikväll: ”Carrie”-liknande skräck i ”skrämmande och fängslande” norsk rysare

Norska, Oscarsnominerade filmskaparen Joachim Trier återbesökte Stephen King-klassikern ”Carrie” med sin egen rysare ”Thelma”. Se den på TV ikväll.
Norska regissören och manusförfattaren Joachim Trier Oscarsnominerades häromåret för manuset till hyllade ”Världens värsta människa”. Men innan dess gjorde han en helt annan typ av film, nämligen psykologiska rysaren ”Thelma” (2017).
 
Här följer vi den blyga titelkaraktären (Eili Harboe) som tar sig från strikt religiösa föräldrar i en liten by till universitet i Oslo. Hon möter och förälskar sig i en annan student (Kaya Wilkins) men börjar även lida av våldsamma, återkommande krampanfall. Övernaturliga krafter - eller är hon besatt?
 
”Thelma” mottogs med ros av kritiker, liksom Triers tidigare filmer - debuten ”Repris” (2006), ”Oslo 31 augusti” (2011) och Hollywood-debuten ”Louder Than Bombs” (2015). Huvudrollsinnehavaren Harboe fick själv ett genombrott med filmen och har senare synts i bland annat TV-serien ”Succession”.
 
Det är en stämningsfull, häftig kombination av typiskt skandinaviskt karaktärsdrama och skräckfilm som flirtar vilt med klassikern ”Carrie”. ”Även om grunden i sig är starkt karaktärsdriven – och huvudrollsinnehavaren Eili Harboe gör en fenomenal insats som den instabila Thelma – så leker Trier mer med det visuella än tidigare för att skapa en skrämmande och fängslande värld” skriver Patrik Linderholm i sin recension från 2017.
 
Se trailern här:

 
Här kan du se ”Thelma”:
Ikväll på SVT1 23.00
Streama på SVT Play
Streama på TriArtPlay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 13 februari 2024 07:00 |