Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 september 2023 | 06:00

På tv ikväll: Robert De Niro är otäckt bra i sin mest obehagliga roll

Men det var nära att Bill Murray fick spela den vidriga huvudrollen i Scorseses thriller från 1991.
Kvällens tv-tips är 90-talsthrillern "Cape Fear" i regi av Martin Scorsese, med en briljant och ruggig Robert De Niro i huvudrollen. Du kan se den klockan 22 på Kanal 9.
 
De Niro spelar Max Cady, en dömd våldtäktsman som släpps ut ur fängelset efter ett långt straff. Driven av hämnd söker han upp advokaten (Nick Nolte) som försvarade honom för att terrorisera dennes familj. Jessica Lange spelar hustrun och Juliette Lewis dottern.
 
Den blodtörstiga, tatuerade och cigarr-rökande stalkern är en av Robert De Niros mest obehagliga karaktärer någonsin - om inte den värsta han någonsin spelat. Och han gör det så bra att han nominerades till en Oscar.
 
 
För regin står ingen mindre än Martin Scorsese, vars samarbeten med De Niro nu sträcker sig 50 år tillbaka i tiden. Snart ser vi deras senaste film, "Killers of the Flower Moon", på bio. "Cape Fear" är en nyinspelning av 60-talsthrillern "Farlig främling", och hör till en av de mer hyllade remakes som gjorts.
 
Men det var nära att "Cape Fear" blev en helt annan film. I slutet av 80-talet var Steven Spielberg tänkt att regissera den. Och i huvudrollen som psykopaten Cady? Där ville ha se "Ghostbusters"-stjärnan Bill Murray...
 
Både Bill Murray och Harrison Ford var påtänkta för huvudrollen.
 
Till slut insåg Spielberg att han "inte hade lust" med något så otäckt. Scorsese skulle snart regissera "Schindler's List", men de bestämde sig för att byta projekt med varann. Detta trots att Marty avskydde manuset till "Cape Fear". Det skrevs om hela 24 gånger, och flera scener ska ha improviserats under inspelningens gång.
 
Varför gick Scorsese då med på att filma "Cape Fear"? Han behövde en mainstream-succé.
 
- Filmerna jag gör är mycket personliga. Jag gör inte thrillers eller genrefilmer. Men jag lovade Universal att jag skulle göra en film åt dem. Jag ber inte om ursäkt för filmen. Jag prövade många saker med den - några blev bra, andra inte - och uppriktigt sagt vet jag inte om det funkar eller inte, har han sagt.
 
Här kan du se "Cape Fear":

• Ikväll 22:00 på Kanal 9
• Streama på SkyShowtime
• Streama på Tele2 Play
• Streama på Prime Video
 
| 19 september 2023 06:00 |