Film

Skribent

Alexander Svensson

23 oktober 2023 | 05:00

På TV ikväll: Alexander Skarsgårds första Hollywood-blockbuster blev en stor fet miss

“Battleship” blev bombarderad av kritiker och sjönk på biograferna, men ikväll kan den ses på TV!
Science-fiction-rullen “Battleship” släpptes på bio 2012. Det var en dålig idé. Kritikerna tyckte att den var kass (bland annat var det manuset som ansågs vara allt annat än vattentätt), och på biograferna tog den in vatten (bildligt talat) och blev en ekonomisk förlust för Universal.
 
“Battleship” är baserad på penna-och-papper spelet “Sänka Skepp”. Någon på Universal måste dock ha tyckt att förlagan (som endast involverar båtar) inte var spännande nog, och lagt till rymdvarelser. Filmens story kretsar nämligen kring en invasion från rymden som bara kan hejdas med hederliga gamla slagskepp.
 
Slagskepp vs aliens!
 
Huvudrollen i spektaklet görs av ingen mindre än vår egen Alexander Skarsgård, som här gör en roll som han inte blev nominerad till stora internationella priser för. Andra namn i den förvånansvärt starka rollistan är Taylor Kitsch (“The Terminal List”), Jesse Plemons (“Killers of the Flower Moon”), Rami Malek (“Oppenheimer”), Liam Neeson och sångerskan Rihanna, som här gjorde sin skådespelardebut. Kapten på skutan är regissören Peter Berg som även gjort “Deepwater Horizon” och “Patriots Day”.
 
Kul fakta är att man i “Battleship” lade så pass stor möda på filmen att man lånade ett par riktiga krigsskepp, bland annat den amerikanska USS Missouri, som vid tiden för filmandet blivit ett muséum, men innan dess deltagit i strider i andra världskriget. Sin största stund såg Missouri när en amerikansk och en japansk delegation möttes ombord på skeppet för att skriva under fredsavtalet som avslutade kriget. Sedan dess har hon blivit en riktig filmstjärna, och kan (utöver "Battleship") ses i bland annat "Under Siege" och "Godzilla vs Kong".
 
Om man vill se Alexander Skarsgård och Rihanna panga rymdvarelser ombord på ett historiskt slagskepp så kan man slå på kanal 9 klockan 22:00 ikväll! "Battleship" kan också streamas på SkyShowtime och hyras på bland annat Amazon Prime och Viaplay. 
 
| 23 oktober 2023 05:00 |