Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

26 mars 2024 | 07:15

Ikväll på tv: Verklighetsbaserat krigsdrama blev Clint Eastwoods mest inkomstbringande film

"American Sniper" blev en stor succé, i såväl hemlandet som internationellt. Men det var inte alla som älskade den.
Clint Eastwoods "American Sniper" är löst baserad på U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyles självbiografi.
 
Här spelar Bradley Cooper ("Guaridans of the Galaxy", "Maestro") huvudrollen som USA:s mest kända krypskytt genom tiderna. Vi får följa hans vändor i Irak-kriget och se de effekter det har på hans privat- och familjeliv.
 
Det här var föga förvånande något som gick hem i USA. Krigsfilmen plockade hem sex Oscarsnomineringar (inklusive bästa film) och blev Clint Eastwoods mest inkomstbringande film som regissör.
 
Vår recensent Nils Karlén hade dock en mycket svalare inställning till "American Sniper", och tyckte slutresultatet blev onyanserat och "en patriotisk klyschfest":
 
"När ljuset tänds i salongen och de sorgsna trumpeterna tystnat dröjer en olustig känsla kvar. "American Sniper" är en ogenerad hyllning till den amerikanske soldaten och med sin förenklade och svartvita bild av kriget i Irak, smått fördummande."
 
På (USA-centrerade) Rotten Tomatoes har filmen däremot ett mycket mer positivt mottagande. Såhär tio år efter premiären ligger den på, och recensionerna sammanfattas utan tvivel: "Med Clint Eastwoods säkra regi och en gripande huvudrollsinnehavare i Bradley Cooper ger American Sniper en spänd och levande hyllning till sitt verkliga motiv."
 
Så vem har rätt? Enklast är förstås som vanligt att avgöra själv.
 
Här kan du se "American Sniper":

• Ikväll 22:00 på Kanal 9
• Fredag 00:25 på Kanal 5
• Hyr/köp på SF Anytime och Itunes
 
| 26 mars 2024 07:15 |