Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 februari 2024 | 06:00

På TV i natt: 1990-talets bästa tonårskomedi är ”kul, rapp och charmig”

En tonårskomedi baserad på Jane Austens ”Emma” var kanske inte tippad som en av 1990-talets roligaste filmer. Men ”Clueless” är fortfarande en sevärd klassiker.
1990-talets Los Angeles. Tonåringar var hippa och trendiga med senaste mobiltelefonerna och datorer som valde ut dagens outfit. ”Clueless” (1995) är kanske en av de bästa skildringarna av modernt tonårsliv - och definitivt en av de roligaste.
 
I centrum står Beverly Hills-boende Cher (Alicia Silverstone), en av skolans populäraste men kanske inte smartaste tjejer. När hopplöst naiva Tai (Brittany Murphy) anländer som nykomling ger Cher och bästa väninnan Dionne (Stacey Dash) henne en makeover. Men detta leder i sin tur till en rad kärleksförvecklingar...
 
I andra roller ser vi filmdebuterande Paul Rudd som Chers styvbror och blivande TV-stjärnor som Donald Faison  (”Scrubs”), Breckin Meyer (”Men at Work”) och Jeremy Sisto (”Six Feet Under”). Filmen är regisserad av Amy Heckerling, som 13 år tidigare gjorde en annan kultförklarad tonårsrulle, ”Häftigt drag i plugget” (1982). 
 
Filmen blev en jättesuccé, både hos kritiker och publik vars besök drog in 88 miljoner dollar (på en 12 miljoners budget). Den fick snabbt kultstatus, följdes av både en TV-serie och flera böcker och har blivit citerad och parodierad av alla från ”Pantertanter” till Ariana Grande.
 
Det är en charmig, smart och ofta hejdlöst rolig film som trots snart 30 år på nacken håller än idag. Inte minst är det Silverstone som lyfter filmen med sin träffsäkra insats. Hon lyckas förvandla Cher "till en sympatisk och charmig protagonist som sträcker sig över någon tramsig bimbo. Hon framstår mer som oskuldsfull än dum när hon uttalar ”Spartacus” som ”Sporadicus”, skrev jag i min recension från 2015.
 
Se trailern här:

 
Här kan du se ”Clueless”:
I natt på TV12 01.10
Streama på Tele2 Play
Streama på SkyShowtime
Streama på Viaplay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 1 februari 2024 06:00 |