Serie

Skribent

Patrik Jonsson

19 september 2013 | 20:01

På tisdag anländer "Agents of S.H.I.E.L.D."

Jag vet att ni är många där ute som väntat på Joss Whedons, ja inte bara comeback till TV-rutan, utan även på hans minst sagt hypade actionserie "Agents of S.H.I.E.L.D.".

ABC heter kanalen och premiär är det alltså på tisdagkväll där bortom pölen, Kanal 5 kommer här hemma i Svea att eftersända den med start den 3:e oktober, klockan 21.00 för att vara än mer exakt. Det vill säga nio dagar efter den amerikanska sändningen och det är ju inte fy skam, tidsskillnaden kunde definitivt ha varit värre.

"Agents of S.H.I.E.L.D." är alltså skapad av Joss Whedon ("Buffy", "The Avengers" etc.) tillsammans med sin bror Jed och Maurissa Tancharoen. Joss står även bakom kameran då det gäller pilotavsnittet och därmed är han både skapare, manusförfattare, producent (tillsammans med Marvel Television) samt regissör. Serien lär i och med detta fullständigt skrika Joss Whedon så ni som uppskattar hans tidigare arbeten lär knappast bli besvikna. Pilotavsnittet av serien fick grönt ljus av ABC i slutet av förra året och själva serien fick sedan officiellt klartecken till en full säsong tidigare i maj i år.

"Agents of S.H.I.E.L.D." är baserad på Marvel Comics-organisationen S.H.I.E.L.D. och kommer att utspela sig i Marvel Cinematic Universe och dela hyggligt stor kontinuitet med de andra filmerna i denna franchise. Mest fokus lär läggas på karaktären Phil Coulson, som även fanns med i filmen "The Avengers", skådespelaren Clark Gregg återvänder dessutom till rollen. Coulson samlar i sin tur ihop ett litet team med just S.H.I.E.L.D.-agenter för att ta sig an svårhanterliga och konstiga fall. Där har ni alltså upplägget i korthet, ni kan nog förvänta er en del röda trådar genom avsnitten, men förvänta er absolut ingen äkta följetongsserie, jag tycker nämligen att detta luktar procedural (självstående avsnitt) lång väg.

Självstående avsnitt behöver dock inte bli helt fel, bara de gör det hela intressant nog och ändå försöker att väva in hyggligt med röda trådar för att hålla tittarnas intresse uppe. Som jag nämnde i inledningstexten vet jag att ni är många som väntat på denna och just därför skriver jag också om dess stundande premiär, så snäll är jag. Personligen är jag nämligen dessvärre rätt långt från peppad på denna, ABC har inte gjort mycket vettigt sedan "Lost" och jag fann aldrig något intresse för liknande serier som "Smallville" och "Arrow". De sistnämnda tillhörde (och tillhör) dock kanalen The CW så nu är det verkligen upp till ABC att bevisa att de återigen har hittat glöden. Kostat har det då onekligen gjort, enligt källor är detta ABC:s dyraste kalas (pilotavsnitt) hittills.

Skulle nu denna serie bli en succé, och det är ärligt talat rätt mycket som talar för det i dessa aldrig döende superhjältetider, kan ni nog snart också hälsa TV-serien om Hulken välkommen ut i era TV-apparater. Ett projekt som legat hos ABC och Marvel under en längre tid nu och jag antar att de väntar med besked kring den efter att de sett hur pass bra deras "Agents of S.H.I.E.L.D." presterar.

Dessutom avslöjade Marvel så sent som inatt att de även har planer på en serie kring karaktären Agent Carter. Mer superhjältar på TV lär vara att vänta, hur än trött stackars (bittra) jag är på det hela

Ni har garanterat sett denna om och om igen och i alla olika skepnader, men här har ni den officiella trailern.

| 19 september 2013 20:01 |