Serie

Skribent

Patrik Jonsson

10 juli 2014 | 18:30

På söndag börjar viruset spridas

Vampyrviruset närmare bestämt och jag snackar naturligtvis om storsatsningen "The Strain". Kanalen som ligger bakom det hela heter FX och premiär är det den  13:e juli i USA. När serien kommer till Sverige har jag för tillfället ingen aning om. Blir dock detta den succé man hoppas på lär det knappast dröja länge förrän viruset spridit sig även hit till den här sidan av Atlanten.
Mina egna förhoppningar kring serien måste jag säga har åkt lite berg-och-dalbana den senaste tiden. Vad som gjort mig lite skeptisk och så där lagom ljummen inför det hela är främst att det återigen kretsar kring vampyrer. Sedan måste jag även tillägga att jag tycker att Guillermo del Toros senaste produktioner föga har imponerat på mig. Denne hederlige skräckfarbror tycks nämligen ha hamnat i PG-13 träsket. Här är "Pacific Rim" ett lysande exempel, en film som dessutom ska få en garanterat minst lika barnvänlig uppföljare. Sedan blev det ju nyligen känt att han återigen ska ta sig an filmen "At the Mountain of Madness", dock i en barnvänligare tappning. Inte bra. Inte alls bra.

Detta beror självklart till större delen på att filmbolagen pressar vår käre del Toro, en lägre åldersgräns innebär oftast säkrare kort nuförtiden och säkrare kort innebär i sin tur mer pengar och så vidare och så vidare. Tryggt, safe och lugnt är dagens melodi. Då är det väl ändå tur att vi har våra kära kabelkanaler och våra älskade TV-serier? Ja men visst och detta leder mig lite "osökt" in på vad som jag faktiskt tycker talar för "The Strain". Vad det gäller kabelkanaler som HBO, AMC, Starz och som i just detta fallet FX, vågar man satsa på lite mer osäkra kort. Man får svära, man får nuppa och man får brutalt mörda varandra. Det där sistnämnda är visserligen tillåtet även i "barnfilmerna", go figure, men ändå. Ni fattar poängen? Nu kanske inte just vampyrer räknas som osäkra kort, men jag hoppas dock att själva utförandet och upplägget av serien gör det.

Ty med en kabelkanal som FX i ryggen kan vi nog alla räkna med att den mer skräckinjagande och obehaglige del Toro får ta över igen. Vampyrerna kommer inte att glittra, var så säkra. Jag tror nämligen att del Toro, via "The Strain", kommer att ta oss alla tillbaka till en tid då vampyrerna verkligen var skrämmande. Bara en sådan sak gör ju självklart att jag ser fram emot detta till synes blodiga spektakel! Vad mer som talar för serien är att detta mer eller mindre är del Toros lilla sköra bebis. Han har nämligen, tillsammans med författarkollegan Chuck Hogan, skrivit romantrilogin ("The Strain", "The Fall" & "The Night Eternal") vilken ligger som förlaga till själva TV-serien. Att få ha del Toro med ombord på detta anser jag alltså väga förbaskat tungt. Dessutom finns, förutom del Toro och Hogan, manusförfattaren Carlton Cuse från "Lost" med som en av seriens huvudproducenter. Nu kan det givetvis bli pannkaka av alltihop ändå, men låt oss nu inte tro det, låt oss istället hoppas på en riktigt stark och skräckinjagande vampyrvirusserie som går till TV-historien som en av de allra bästa.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

"The Strain" kretsar alltså, mycket kortfattat, främst kring Dr. Ephraim "Eph" Goodweather (Corey Stoll) vilken är chef för organisationen/myndigheten Center for Disease Control Canary Team som ligger belägen i New York. Inledningsvis kallas Eph och hans team in för att undersöka ett nödlandat tillika barrikerat flygplan. Ombord finner de tvåhundra lik samt fyra överlevande. Efter inte alltför lång tid står det hyggligt klart att det hela handlar om ett mystiskt virus. Ett virus som till synes bär kännetecken av att vara en uråldrig och ondskefull version av vampyrism. Allt eftersom det elakartade viruset sprider sig med en gruvlig fart, måste Eph och hans team, tillsammans med en större ansamling New York-bor, slåss för mänsklighetens överlevnad.

Nu har jag inte läst böckerna men det finns självfallet många av er där ute som har gjort det. Ni kan säkert alla skriva under på att jag endast nosat på ytan här i och med min synopsis? Detta var dock i alla fall en slags överblick och en introduktion till eder alla som inte vet ett skvatt om serien. Jag personligen vet faktiskt heller inte så mycket mer. Jag kommer därmed att gå in i serien hyggligt ovetande om vad som komma skall och jag trivs riktigt bra med det. Nu gäller det liksom bara att serien levererar. Jag må vara rätt trött på vampyrserier och vampyrfilmer rent generellt, men jag är absolut inte trött på bra vampyrserier och vampyrfilmer!

Den första säsongen av "The Strain" består av tretton avsnitt och premiär är det alltså på FX nu på söndag i USA. Förutom Corey Stoll i huvudrollen finns även David Bradley, Mía Maestro, Kevin Durand, Leslie Hope samt Sean Astin i rollistan. Pilotavsntittet är regisserat av Guillermo del Toro himself, medan hela serien är producerad och skriven av nyss nämnda tillsammans med Chuck Hogan, Carlton Cuse och Gary Ungar. Själva idén kring "The Strain" har funnits levande i TV-branschen ända sedan 2006, då ville dock Fox göra en komediserie (!!!) av det hela. Tack och lov så slapp vi det!

En trailer ska ni givetvis få avnjuta;


Och här har ni en drös med teasers, if you´re more in to that, samlade på ett och samma ställe;


Så vad tror ni, kan "The Strain" få båten att gunga i sommar eller känns det hela bara som ännu ett öde hav av vampyrer? Kommentera gärna nedan!
| 10 juli 2014 18:30 |