Film

Skribent

Robert Lange

29 december 2011 | 21:01

På ohelig mark i Italien - Dag 2

Den andra dagen på Robert Grundströms skräckresa så besöker vi Dario Argentos egen skräckbutik Profondo Rosso i Rom.

Mercato Nuovo & Il Porcellino

Några kvarter bort från Palazzo Vecchio och Galleria Degli Uffizi ligger en liten byggnad kallad Mercato Nuovo, som idag fungerar som en liten marknadsplats. Precis intill Mercato Nuovo står en staty av ett vildsvin kallad "Il Porcellino".

När jag gick förbi denna staty kände jag nästan direkt igen den ifrån ett kort klipp i "Hannibal". Jag hade inte planerat att besöka denna plats utan det var mer av en slump att jag gick förbi den.

På bilden nedan kan ni se den italienska skådespelaren Giancarlo Giannini ("Casino Royale") i rollen som polisinspektör Rinaldo Pazzi i "Hannibal", när han står vid statyn "Ill Porcellino" intill Mercato Nuovo i en scen från filmen. Understa bilden är den jag själv tog på platsen när jag var där.

Rinaldo Pazzi intill Il Porcellino-statyn.

Ponte Vecchio

Denna bro syns nog till i de flesta filmer som spelats in i Florens och vi får en glimt av den i både "Hannibal" och "The Stendahl Syndrome". Den första bilden på bron har jag tagit stående på nästan exakt samma plats som de gjorde när de spelade in filmen vilket är innanför ett av de stora fönstren i Galleria Degli Uffizi. Bron fyller ingen större funktion i filmerna, mer än att den bara syns till som rekvisita och för att visa tydligare var scenen utspelar sig. Men inga scener i dessa filmer utspelar sig på själva bron.

Här har vi bilderna:

Ponte Vecchio från "The Stendahl Syndrome"

Min egen bild av Ponte Vecchio

Profondo Rosso Store & Museo degli Orrori di Dario Argento

Som barn brukade Dario Argento ofta besöka en liten skräck- och science-fiction butik när han var i London med sina föräldrar. I butiken fanns enligt Argento allt möjligt som hade med dessa ämnen att göra - filmer, serier, böcker, leksaker osv.

När Dario senare blev en av Italiens stora skräckfilmsregissörer, mindes han denna butik från sin barndom och att han alltid hade velat ha en sådan hemma i Rom. Följaktligen öppnade han 1989 sin egen skräckbutik i Rom, som uppkallades efter hans film "Profondo Rosso".

Butiken är överfylld med allt möjligt som har med skräck och science-fiction att göra och utöver detta inredde Argento ett litet skräckmuseum i butikens källare, där han ställt ut många av de mardrömslika föremål som använts i hans filmer.

För den hängivne skräckfilmsfantasten kan jag efter besöket i Profondo Rosso, säga att det är ett måste om man har vägarna förbi Rom, och som vi alla vet bär alla vägar till Rom!

Detta var ett ställe som jag länge velat besöka, och jag minns fortfarande hur otåligheten tog över när jag svängde in på gatan Via Dei Gracchi, där butiken är belägen - närmare bestämt på Via Dei Gracchi 260, dit jag nästan halvsprang.

Förutom överflödet av skräckprylar, filmer, böcker, replikor, serier, kläder osv. så fungerar även butiken som en mötesplats för fans av främst skräckgenren.

Luigi Cozzi signerar.

Jag hade turen att besöka butiken då Argentos kollega Luigi Cozzi var där, vilket var en riktigt kul upplevelse. Cozzi jobbade bl.a. som assisterande regissör till "The Stendahl Syndrome", "Nosferatu in Venice" (en uppföljare till Werner Herzogs "Nosferatu the Vampyre"), och "Two Evil Eyes". Han jobbade även med specialeffekterna till "Phenomena" (1985).

Vi stod i någon timme och nördade på om allt som har med skräckfilm att göra. Något som var riktigt häftigt var att Cozzi för länge sedan jobbat tillsammans med Vincent Price och har ett signerat foto av honom hängande i butiken.

Jag frågade även hur ofta Argento själv är i butiken och fick då veta att han alltid gör ett besök när han är i Rom och att han varje Halloween håller nattöppet för fans, som kan komma dit och träffa honom, vilket är någonting jag själv planerar att göra om han kommer till Rom i höst!

Innan jag lämnade Profondo Rosso inhandlade jag självklart lite skräck-souvenirer i form av Cozzis filmer "The Black Cat", boken "Mario Bava: Master of Horror" skriven av Cozzi och en restaurerad DVD-version av Dario Argentos "Suspiria", med en massa extramaterial och med möjligheten att välja om man vill se filmen på Italienska eller engelska (Suspiria spelades in med engelskt tal och dubbades i efterhand till italienska).  

Här kan ni vila ögonen på ett gäng bilder från mitt besök i skräckmästaren Dario Argentos skräckbutik och dess fantastiska lilla skräckmuseum.

Castel Angelo från "Mother of Tears"

Innan jag avslutar detta reportage tänkte jag dela med mig av en sista bild.

Från början var planen att jag skulle hinna med en liten avstickare till staden Cerveteri för att kolla in några inspelningsplatser från "The Omen". Men p.g.a. av brist på tid så får det bli nästa gång jag besöker Italien - möjligen i höst.

I stället kollade jag in en av inspelningsplatserna för Argentos "The Mother of Tears" (2007), som spelades in i Rom:

Ni som sett filmen känner nog igen platserna om ni minns vad som sker i just den scenen i filmen.

Det var allt för denna gång. Det var en fantastiskt kul och upplevelserik resa och förhoppningsvis blir det fler innan sommaren är slut. Luigi Cozzi nämnde att Dario Argento i egen hög person troligen kommer att besöka sin butik på Halloween, vilket han gör varje år för att träffa sina fans.

Ännu är inget hugget i sten, men kommer Argento dit så bokar jag en biljett till Rom direkt!

| 29 december 2011 21:01 |