Film

Skribent

Robert Lange

26 december 2011 | 22:01

På ohelig mark i Italien - Dag 1

MovieZines skräckexpert Robert Grundström har varit på semester i Italien, där passade han på att besöka en drös inspelningsplatser för både kända och några mindre kända skräckfilmer. Robert gjorde även ett besök i Dario Argentos egen skräckbutik Profondo Rosso i Rom.

Resan började med en dag i Krakow och fortsatte sedan ner till Pisa där jag övernattade och tillbringade en dag. Sedan bar det med tåg av till Florens, en stad som jag aldrig tidigare besökt men hört mycket gott om och där de första inspelningsplatserna som jag skulle besöka - för skräckfilmerna "Hannibal" och "The Stendahl Syndrome" - väntade!

Förra året, när jag semestrade i New York och Washington D.C., besökte jag inspelnings­plats­erna för en av mina absoluta favortiskräckfilmer - "Exorcisten". Under årets resa tänkte jag försöka hitta fler oheliga platser från skräckfilmernas värld att sätta fötterna på.

Den kusliga och oerhört hårresande öppningsscenen från Dario Argentos "The Stendahl Syndrome" spelades in i det kända konstgalleriet Galleria Degli Uffizi i Florens, och den kända bron - Ponte Vecchio - syns också till i några scener i både "Hannibal" och "The Stendahl Syndrome".

Ett antal scener ifrån Ridley Scotts ikoniska "Hannibal" spelades också in i Florens. Den ökända "balkongscenen" i filmen spelades in i byggnaden Palazzo Vecchio.

Att besöka platserna där kända skräckfilmer spelats in är - för en skräckfilmsfantast som jag själv - en riktigt rolig, intressant och spännande upplevelse. Det är alltid lika kul att komma till en av dessa platser och se hur de ser ut, om de förändrats med tiden och att känna igen dem från filmerna, minnas vilka scener som spelades in just där osv. 

När jag besökte platserna där "Exorcisten" spelades in i Georgetown, Washington D.C. stötte jag ihop med flera andra skräckfilmsfans som var där i samma syfte, vilket var riktigt kul.

Det fanns tyvärr inga andra skräckfilmsfantaster i Florens, men i Rom, när jag besökte Dario Argentos skräckbutik Profondo Rosso, träffade jag skräckregissören Luigi Cozzi, som driver butiken i Argentos ställe, och som även har jobbat med skräckmästaren under många av hans kända produktioner.

Men mer om det sen, nu tar vi och kollar lite närmare på de oheliga platser som Florens hade att bjuda på. Jag kan ju passa på att säga att platserna i sig inte har förändrats speciellt mycket sedan filmerna spelades in där. Trots det är det ändå en annorlunda känsla att se dem på riktigt efter att ha sett dem på film. 

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio är en av stadens mest kända och mest majestätiska byggnader, vars klocktorn man skymtar redan från tågstationen i Florens. Byggnaden användes, som jag tidigare nämnde, som inspelningsplats i Ridley Scotts "Hannibal" (2001), och det var här som några av filmens mest skrämmande scener utspelar sig. Jag var helt enkelt tvungen att besöka denna plats.

Här kan ni se bilderna från några scener i "Hannibal" som spelades både inuti och på utsidan av Palazzo Vecchio. (Varje filmpar består av resebild som följs av filmbilden från "Hannibal", för att ni ska se likheterna och skillnaderna.)

Den ökända "balkongscenen", där Hannibal (Anthony Hopkins) gör sig av med polisinspek­tören för gott.

Polisinspektör Rinaldo Pazzi (Giancarlo Giannini) på väg in i stora salen i Palazzo Vecchio.

Galleria Degli Uffizi

Det världsberömda konstgalleriet Galleria Degli Uffizi i Florens användes bl.a. som inspelningsplats för Dario Argentos mest sadistiska och mardrömslika thriller,"The Stendahl Syndrome".

Det är i den minst sagt kusliga öppningsscenen av filmen som vi ser en ung Asia Argento (Darios yngsta dotter), i rollen som polisdetektiven Anna Manni, vandra genom folkmassorna på museet i jakt på en sadistisk våldtäktsman. Men plötsligt drabbas hon av en åkomma kallad "Stendahls syndrom", som är en psykisk störning där vackra konstverk ger betraktaren bisarra och väldigt starka hallucinationer.

Jag själv drabbades lyckligtvis inte av några hallucinationer.

Som ni ser på bilderna har platsen inte förändrats speciellt mycket sedan filmen spelades in, men har man sett filmen innan man besöker denna plats så måste jag säga att det vilar en ganska kuslig stämning över den.

Jag lyckades ganska precis fånga de platser ifrån scenerna som utspelar sig på Uffizi - här kan ni ta er en titt på dem. Tyvärr var det förbjudet att fota inne i galleriet och jag var nära att bli utslängd när jag diskret försökte ta några bilder därinne.

Men det var det värt, jag fick ju med mig dessa godbitar:

Den andra och avslutande delen av resereportaget kommer senare i veckan.

| 26 december 2011 22:01 |