Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 juli 2014 | 18:00

På "Dirty Dancing"-singalong i London

MovieZines Andreas Samuelson gick på en singalong-visning av den klassiska 80-talsrullen på Prince Charles Cinema och rycktes med i stämningen. Här är en summering av den svettiga kvällen.

Prince Charles Cinema är en fantastisk, liten biograf i Soho-området i London där inte bara singalong-visningar av musikaler/dansfilmer ("Grease", "Rocky Horror Picture Show", etc.) anornas utan även filmmaratons (med teman som "Bad Ass Matinees" och "Hangover Hollywood"), maskerader, fester, frågesporter, double features och specialvisningar (som "The Room" med huvudrollsinnehavarna på plats).

Men jag var alltså där med en grupp vänner för att uppleva den kultförklarade dansfilmen "Dirty Dancing" med Patrick Swayze och Jennifer Grey på vita duken. Tanken var sång, dans och nostalgi. Vi klär oss enligt temat (jag rockar sprejat hår och svart skjorta med uppkavlade ärmar) och vi är långt ifrån de enda som tänkt tanken.

Väl där finns en uppskattad bar (en dag SF, en dag...) och vid insläppet får vi en påse välvald rekvisita. Uppklädda kallas upp på scen av en fabulös värdinna och som enda manlig deltagare och imitatör av Swayzes flickidol Johnny så vinner jag (efter mest antal applåder) ett pris - en Madonna-CD från 90-talet.

Värdinnan förklarar upplägget, och det är en del att hålla koll på. Rekvisitan ska användas på rätt ställen och diverse ljud (busvisslingar, repliker, burop, etc.) ska ropas ut vid korrekta scener. Självfallet går det lite hur som helst men folk har roligt, skrattar, jublar och sjunger.

Mot den berömda slutscenen är det knappt någon som sitter längre. Folk trängs i gången för att dansa loss och stämningen är på topp. Jag och mitt sällskap slukas helt med av atmosfären (eller om det är tvärtom), och jag och min Baby försöker oss på det klassiska hoppet (min frånvaro på gymmet gör det hela mindre graciöst än vi tänkt).

Efter en fantastisk kväll läser jag på om vad Prince Charles Cinema erbjuder och blir fruktansvärt avundsjuk på vad London-borna har tillgång till. Att visa klassiska kultfilmer på detta sätt och dessutom göra det till ett kul event är så långt ifrån Sveriges torra utbud. Dags för förändring. Men är ni någonsin i London så vet ni vilken biograf ni ska kolla in...

Läs mer på:

http://www.princecharlescinema.com/

| 2 juli 2014 18:00 |