Spel

Skribent

Robin Cocks

19 september 2019 | 21:00

Besök på svenska Lionbite Games - här är "Rain of Reflections"

Den före detta speljournalisten Victor Leijonhufvud startade för några år sedan spelstudion Lionbite Games och har tillsammans med ett team på 7 personer utvecklat sitt debutspel, "Rain of Reflections". Vi åkte till studion och intervjuade Victor, huvudrollsinnehavaren Anna Ståhl samt röstcoachen för spelet, Christian Hedlund.
Många känner säkert igen Victor Leijonhufvud som speljournalist i radioprogrammet "P3 Spel" eller podcasten "Overkligt", men för några år sedan startade han en egen spelstudio, Lionbite Games. Tillsammans med ett team på 7 personer har han nu skapat sitt debutspel, "Rain of Reflections" vars första kapitel släpps den 27 september till Steam. MovieZines spelpodcast Spelkväll åkte över till studion i Stockholm och intervjuade Victor, men även skådespelaren och huvudrollsinnehavaren Anna Ståhl samt röstcoachen Christian Hedlund om hur utvecklandet av spelet har gått till.
 
 
Victor, vad handlar "Rain of Reflections" om?
 
- "Rain of Reflections" utspelar sig i en dystopisk framtid där mänskligheten har blivit infertil och det finns bara ett enda barn i världen som har blivit fött på naturlig väg. Detta barn bevaras i ett laboratorium, vilket inte huvudpersonen, Wilona, uppskattar och därför försöker hon frita barnet.
 
Vad är "Rain of Reflections" för typ av spel?
 
- Jag har försökt blanda det bästa från de spel som jag själv har uppskattat genom åren. Här finns peka-klicka-element där du kan utforska din omgivning, minispel där du hackar terminaler, men sedan finns det partier där du strider och smyger omkring i X-COM-anda. Vi har försökt släta ut övergångarna mellan spelsektionerna så mycket vi har kunnat så att det ska kännas naturligt för spelaren. Vi vill att spelaren alltid ska ha full kontroll över allt i spelet. Om du inte är intresserad av en viss del som går att utforska så försöker vi skala bort det allt eftersom spelet fortgår, vilket gör att du får den information som du anser är väsentlig. Dessutom bestämmer du varenda replik som Wilona yttrar, hon säger inget utan din input.
 
Large 724dee0d47155781733752784637072b ror 2019 6
 
Hur många kapitel är "Rain of Reflections" uppdelat i?
 
- Det är tänkt att vara tre kapitel där varje kapitel är en egen och färdig produkt. Du spelar som olika karaktärer i alla tre kapitel och tanken är att du ska kunna spela varje del och känna att du får ett tillfredställande slut för varje del. Däremot kommer dina val och handlingar spela in i kommande kapitel, så allt du gör påverkar handlingen. Men det är som sagt "Chapter 1" som släpps den 27 september.
 
När kommer de återstående delarna?
 
- Vi har inga datum bestämda, men de båda andra kapitlen kommer givetvis gå snabbare att skapa än "Chapter 1", nu när vi har gjort mycket av förarbetet och grunden redan är lagd för spelet. 
 
Anna, hur var det att gestalta huvudkaraktären Wilona?
 
- Jag är själv inte en spelare, men jag har lärt mig enormt mycket genom "Rain of Reflections". Det har varit en helt underbar upplevelse och som skådespelare har det varit ett helt nytt sätt att skådespela för mig. Jag har varit tvungen att dra nytta av allt jag har lärt mig sedan tidigare från både teatern men också från mitt dansande. Varje scen i spelet har ett visst antal utgångar och då måste jag som skådespelare kunna hoppa mellan glädje och sorg snabbt och trovärdigt. Ena sekunden ska Wilona kanske vara lycklig och då ska det höras i rösten, men sen några minuter senare så ska Wilona låta förkrossad fast i samma scen. Det tar på krafterna, men det är så häftigt! 
 
Large 724dee0d47155781733752784637072b ror 2019 14
 
Vem är Wilona?
 
- Wilona är en intelligent kvinna som arbetar som forskare på det här laboratoriet där de förvarar barnet. Hon har sakta men säkert förändrats allt eftersom jag lärt känna henne och vuxit in i rollen. Till en början var hon väldigt allvarlig och saklig men ibland tog jag mig friheter att lägga in hintar av humor och ironi när vi spelade in och då tyckte Victor att det passade in bättre än vad som stod i manus. Det är det som är så häfigt med den här typen av projekt och vad som gör att det skiljer sig från teater eller film. Här har jag som skådespelare massor att tillföra till slutprodukten, vilket gör att man känner sig viktig och delaktig på ett annat sätt. Sen känner man också att man blir ännu mer motiverad då rollen växer ihop med en. 
 
Kan du hitta någon likhet mellan dig själv och Wilona?
 
- Till en början skulle jag säga nej, eftersom jag är en sprallig och glad person. Men allt eftersom jag har fått lära känna henne så har min sprallighet färgat av sig lite grann hos henne som sagt. Hon påminner ganska mycket om mig när man tänker efter, inte allra minst eftersom hon ser ut som mig.
 
Ja, hur är det att se sig själv som en digitaliserad karaktär?
 
- Jättekonstigt! Först tänkte jag att jag inte alls ser ut så där, men så påminde Victor mig om att det bara är min "likeness" som blivit avbildad i Wilona. Hon är endast en liknelse av mig, men man ser ju att det är jag så det är lite skrämmande men också häftigt. Min ungdom är förevigad nu kan man säga.  
 
 
Christian, hur har din roll som röstcoach fungerat?
 
- Jag har hjälpt till under själva castingen av skådespelarna och eftersom jag själv jobbar som röstskådespelare så har jag försökt agera som en slags länk mellan skådespelarna och Victor. Jag har försökt förmedla Victors vision till skådespelarna.
 
Är det något som har varit svårt med röstskådespeleriet gällande "Rain of Reflections"?
 
Först och främst så är det ett sjukt ambitiöst projekt där vi har använt oss av svenska skådespelare istället för att outsourca hela röstskådespeleriet till någon studio i exempelvis England. Victor ville inte att det skulle höras någon som helst svensk brytning så det har varit svårt att hitta de perfekta rösterna. Vi hade över 130 skådespelare inne på audition men många kunde antingen inte leverera bredden som vi behövde eller det engelska uttalet. Det var ett tufft jobb, men till slut hittade vi rätt. 
 
 
Victor, hur känns det nu när spelet är färdigt?
 
- Det är blandade känslor. En del av mig tycker att det är skönt att vi är i mål och en annan tycker att det är svårt att släppa ifrån sig det. Det är ju som ett kärleksbarn på något sätt. 
 
Vad kommer du göra på releasedagen av "Rain of Reflections: Chapter 1"?
 
- Jag kommer glutta lite snabbt på betygen och hoppas att folk tycker om det. Vi har lagt ner enormt mycket detaljer i spelet och jag hoppas att det syns när man spelar det.
 
Kommer "Rain of Reflections" släppas till konsoler i framtiden?
 
- Än så länge är det Steam som vi släpper spelet till, men vi kollar på möjligheten att släppa det till konsoler i framtiden.
 
Du kan se en demonstrationsvideo av "Rain of Reflections: Chapter 1" där Victor Leijonhufvud presenterar spelet här nedanför och du kan även lyssna på hela intervjun i Spelkväll via YouTube, Spotify eller Apple Podcasts.
 
 
"Rain of Reflections: Chapter 1" släpps till Steam fredagen den 27 september. Är du lika taggad som jag?
| 19 september 2019 21:00 |