Film

Skribent

MovieZine

16 mars 2024 | 14:15

Oscarsvinnarens tacktal möter skarp kritik: "Han borde ha hållit tyst"

Vad sa han egentligen för kontroversiellt, regissören bakom "The Zone of Interest"?
Det har snart gått en vecka sedan årets Oscarsstayetter delades ut. Den stora snackisen är dock inte nakna John Cena, utan ett tacktal som i efterhand visade sig ha rört upp starka känslor.
 
När filmskaparen Jonathan Glazer vann för Bästa icke-engelskspråkiga film med favorittippade "The Zone of Interest" tog han tillfället i akt att jämföra Förintelsens fasor med de pågående dödliga striderna i Israel. 
 
- Vår film visar avhumanisering när den är som värst. Det har format hela vårt förflutna och vår nutid, sade Glazer till publikens applåder.
 
- Just nu står vi här som män som motsätter sig att vår judiskhet och Förintelsen har kapats av en ockupation som har lett till konflikter för så många oskyldiga människor. Både offren för attacken mot Israel den 7 oktober och offren för den pågående attacken mot Gaza.
 
Dwayne Johnson delar ut Oscarn till Jonathan Glazer. 
 

Filmens producent tar avstånd från talet

 
Kriget mellan Hamas och Israel är ett känsligt ämne som splittrar folk, vilket inte minst har visat sig i efterdyningarna av Oscarsgalans kanske mest omskrivna tal. En av filmens producenter, Danny Cohen, har sedan dess offentligt tagit avstånd från Glazers ord - som han "absolut inte håller med".
 
- Det är viktigt att inse att talet har upprört många människor, många har blivit arga. Och jag för står deras ilska, säger han i en podcast enligt THR.
 
- Många judar som har kontaktat mig tycker att det är en otrolig och viktig film, som bidrar till att utbilda människor om Förintelsen. Och jag tror de ogillar att det blandas ihop med vad som nu pågår i Gaza, oavsett om det var Jonathans avsikt eller ej.
 
Familjen bor ett stenkast från koncentrationslägret i Oscarsbelönade "The Zone of Interest".
 

Glazer får både kritik...

 
Till kritikerna ansluter sig också filmskaparen Laszlo Nemes, som själv vann Oscar för Förintelse-dramat "Sauls son" för åtta år sedan. Han skriver i sociala medier att "regissören borde ha hållit tyst istället för att avslöja att han inte förstår sig på historia eller krafterna som förstör civilisationen".
 
Nemes tillägger enligt Guardian att Glazer "borde ha tagit på sig ansvaret som följer med en sådan film, och inte använt sig av argument som sprids av propaganda för att utrota all judisk närvaro på Jorden".
 

...och medhåll från filmbranschen

 
Men Jonathan Glazer får även medhåll från andra i filmbranschen. Exempelvis regissören Asif Kapadia (Oscarsvinnare för dokumentären "Amy), som säger till Variety:
 
- Han använde sin makt och sin ställning på världens största scen för att tala för dem som inte har någon makt, något röst eller är för rädda. Detta inför en industri som är väldigt konservativ och ogillar risker och har en lång historia av att svartlista folk. Han stod upp och sa sanningen. Det är vad äkta konstnärer gör.
 
Oscarsakademin har valt att inte publicera Jonathan Glazers tacktal på Youtube. Här finns det dock att se ändå:
 
| 16 mars 2024 14:15 |