Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 augusti 2017 | 09:00

12 Oscarsvinnare som behöver nya agenter

Oscarsstatyetten - en ära lika väl som en förbannelse? För många unga vinnare är det en språngbräda i karriären men för andra är det svårt att upprätthålla stjärnstatusen…
För många skådespelare, främst inom Hollywood, är den stora drömmen att ta emot pris på den prestigefyllda (nåja) Oscarsgalan. Men samtidigt som statyetten är ett bevis på branschens A-lista så finns även en beryktad, ökänd förbannelse kring den. Hur vad som vore den perfekta karriären helt enkelt inte infinner sig.
 
Marcia Gay Harden vann en Oscar för ”Pollock” och beskrev vinsten som en av de värsta händelserna i hennes karriär. ”Helt plötsligt blir rollerna du erbjuds mindre och pengarna färre.” Och filmkritikern Leonard Maltin döpte syndromet med Oscarsvinnare som misslyckas med sina karriärer efter F. Murray Abraham som aldrig nådde stjärnstatus trots vinsten för ”Amadeus”.
 
I vissa fall är det annorlunda. Angelina Jolie valde att göra mer lättsamma ”Gone in 60 Seconds” efter supertunga ”Stulna år” som hon mottog priset för. Jean Dujardin, som vann för ”The Artist”, återvände till hemlandet Frankrike för en fortsatt framgångsrik karriär. Och ”Precious”-stjärnan Mo’Nique påstår själv att hon mobbades av branschen efter sin vinst.
 
Men sedan finns det de som helt enkelt borde veta bättre. Som följt upp sin Oscar med det ena tveksamma rollvalet efter det andra, och vars status numer ligger farligt nära gränsan till en avdankad has-been. Här är Oscarvinnarna som är i desperat behov av nya agenter!
 
 

1. Kim Basinger

 
Oscars: Biroll i ”L.A. konfidentiellt” (1997)
 
Framgång: Basinger var redan ett stabilt Hollywood-namn när hon knep guldstatyetten för rollen i Curtis Hansons hyllade thriller, en roll hon nästan tackade nej till eftersom hon var trött på att spela prostituerad. Hon slog trots allt igenom i ”9 1/2 vecka”, känd för dess heta sexscener och har sedan dess blonda våp i allt från Bond-rullen ”Never Say Never Again” (hon blev första Bond-brud som vann Oscar) till ”Batman”. Hon parodierade till och med sin status som femme fatale i ”Wayne’s World 2”.
 
Nedgång: Snart 45 år fyllda började Basinger kanske bli aningen för gammal för att spela de sexiga våp hon gjort sig känd för. Hon testade lyckan med mer dramatiska roller, som Eminems mamma i ”8 Mile”, men huvudrollerna var få och snabbt glömda. En större roll i totalsågade ”Fifty Grades Darker” var snarare en bekräftelse på vilken nivå karriären låg.
 
 

2. Halle Berry

 
Oscars: Huvudroll i ”Monster’s Ball” (2001)
 
Framgång: Innan Berrys historiska Oscar (hon var första afro-amerikanska kvinnan som vann för huvudroll) så var hon kanske mest känd som ögongodis i film av varierande kvalité. Vinsten gav henne dock en gräddfil in i huvudrollsvärlden och hon fick allt större utrymme, inte minst som Storm i ”X-Men”-filmerna…
 
Nedgång: …men den ena kalkonen avlöste den andra. Och när det var dags för ”Catwoman”, som anses vara en av världens sämsta filmer, så sjönk förtroendet rejält. Med undantag för ”X-Men”-serien (vars framgång knappast är hennes förtjänst) så har minnesvärda titlar lyst med sin frånvaro. Frågan är om hon kan få ett uppsving med en roll i kommande ”Kingsman: The Golden Circle”.
 
 

3. Adrien Brody

 
Oscars: Huvudroll i ”The Pianist” (2002)
 
Framgång: Efter genombrottet med ”Den tunna röda linjen” blev Brody ett posternamn i och med vinsten för Roman Polanskis andra världskriget-drama. Arbete med regissörer som Wes Anderson och Woody Allen väntade, och huvudroller i actionrullar som ”King Kong” och ”Predators” gjorde sitt för att bättra på macho-imagen.
 
Nedgång: Små roller i framgångsrika, huvudroller i filmer som… ja, ingen såg. Idag är till och med ”The Pianist” mest känd för tacktalet där Brody slätade av Halle Berry. Senaste filmen ”En kvinnas hemlighet” gick varken hem hos kritiker eller publik. Återstår att se om kommande ”Emperor” och ”De Niro” kan fixa den långa svackan eller om de går samma öde till mötes.
 
 

4. Nicolas Cage

 
Oscars: Huvudroll i ”Farväl Las Vegas” (1995)
 
Framgång: Tro det eller ej men en gång i tiden var Cage en riktigt populär - och begåvad - skådespelare. En stjärna i kultfilmer som ”Arizona Junior”, ”Mångalen” och ”Wild at Heart”. Efter Oscarvinsten blev Cage actionnamnet nummer ett med hits som ”The Rock”, ”Con Air” och ”Face/Off”.
 
Nedgång: För varje sevärd Cage-film finns åtminstone fem stycken praktkalkoner. Droppen kom med den berömt usla remaken ”The Wicker Man” där flera repliker och scener förvandlades till roliga memes av enda anledning hur illa Cage spelade. Idag är birollen i sju år gamla ”Kick-Ass” den film som senast speglade någon slags talang på vita duken.
 
 

5. Robert De Niro

 
Oscars: Biroll i ”Gudfadern del II” (1974), huvudroll i ”Tjuren från Bronx” (1980) samt ytterligare fem nomineringar
 
Framgång: En av filmvärldens största ikoner blev tidigt ett namn i och med Martin Scorseses filmer och hans starka varumärke, som inte blev sämre av när han testade lyckan utanför maffiagenren, höll ända in till 1990-talet.
 
Nedgång: Någonstans verkar De Niro ha tappat antingen gnistan eller passionen för sitt yrke. Eller både och. Vad som brukade vara en uppmaning till att se en film blev istället mer av en varning när den forna filmidolen envisades med att dyka upp i den ena ruttna rullen efter den andra, inklusive en rad pinsamma uppföljare och komedier. De enda minnesvärda rollerna senaste decenniet har varit mindre biroller vilket mest påpekar hur stjärnglansen börjat dö ut.
 
 

6. Cuba Gooding Jr.

 
Oscars: Biroll i ”Jerry Maguire” (1996)
 
Framgång: Slog igenom med ”Boyz N the Hood” och var ett pålitligt birollsnamn innan han stal hela Cameron Crowes romcom framför näsan på Tom Cruise. Efter ett minnesvärt tacktal började fler och större roller ramla in.
 
Nedgång: Tyvärr var de flesta rollerna i plågsamt usla komedier (”Snow Dogs”, ”Boat Trip”, ”Kollopapporna”) och de få seriösa försöken skördade inte mycket framgång, förutom få undantag där Gooding förvisades till biroller. Förhoppningsvis kan senaste succéerna i TV med ”Fallet O.J. Simpson” och ”American Horror Story” leda honom på rätt väg.
 
 

7. Anthony Hopkins

 
Oscars: Huvudroll i ”När lammen tystnar” samt ytterligare tre nomineringar.
 
Framgång: Den i år 80-årige, adlade britten hade redan en 30 år lång karriär bakom sig när han blev Hannibal Lecter med hela världen. Äntligen skulle Hollywood ta honom på allvar och han fick dela med sig av sin talang i ikoniska roller som Van Helsing, Nixon, Picasso och Zorros pappa.
 
Nedgång: Med fler Hollywood-filmer kom också fler meningslösa blockbusters. Feta lönecheckar (”Thor”, ”Noah”, ”Transformers 5”) verkade locka mer än kvalitetsfilm, även om enstaka försök gjordes. Men även där, som ”Hitchcock”, blev det inte så bra som det borde blivit.
 
 

8. Gwyneth Paltrow

 
Oscars: Huvudroll i ”Shakespeare in Love” (1998)
 
Framgång: Efter att ha spelat söt blondin i en rad romantiska komedier fick Paltrow en lite köttigare film att visa upp sig i. Även om vissa ifrågasatte hennes Oscar så ledde den inte oväntat till fler huvudroller, en del kreddiga samarbeten (Wes Andersons ”Royal Tenenbaums”) och så småningom en entré in i Marvels Avengers-värld i rollen som Pepper Potts.
 
Nedgång: På senare år har Paltrow mest varit känd för annat än hennes skådespeleri. Romanser med andra kändisar, matskribent, parfymreklam, välgörenhet och skriva rätt korkade saker på nätet. Som skådespelare? ”Glee” och ”Mortdecai”. Ridå.
 
 

9. Sean Penn

 
Oscars: Huvudroll i ”Mystic River” (2003) och ”Milk” (2008) samt ytterligare tre nomineringar
Framgång: Redan innan sina Oscars ansågs Penn som en av de mest begåvade skådespelarna i Hollywood med en rad tunga, intressanta filmroller bakom sig, och även som regissör. Statyetterna var mycket för att etablera vilket stort namn han var och meritlistan fortsatte toppas av starka titlar.
 
Nedgång: Någonstans anades en viss hybris. Det blev för pretentiöst (”Tree of Life”), överspelat (”Gangster Squad”) eller både-och (”This Must Be the Place”). ”The Gunman”, hans första huvudroll på fyra år, hatades av kritiker och floppade på bio. Å andra sidan har han ägnat mycket tid åt välgörenhet i andra länder, vilket kanske är det han bör satsa på.
 
 

10. Mira Sorvino

 
Oscars: Biroll i ”På tal om Afrodite” (1995)
 
Framgång: Som dotter till veteranen Paul Sorvino och med talang såväl som utseende till sin fördel så kallade Hollywood efter blondinen. I Woody Allens komedi fick hon glänsa som kaxig prosituterad och hon fick testa olika genrer i populära popcorn-filmer som ”Romy & Michele”, ”Mimic” och ”Replacement Killers”.
 
Nedgång: Sorvinos riktigt stora filmer rullade aldrig in - vare sig de stora publikdragarna eller de tyngre, dramatiska rollerna. Hon har hållit sig aktiv men i praktiskt taget enbart mindre, anonyma produktioner vilket har gjort henne till en av de mest bortglömda Oscarsvinnarna de senaste 25 åren.
 
 

11. Hilary Swank

 
Oscars: Huvudroll i ”Boys Don’t Cry” (2000) och ”Million Dollar Baby” (2005)
 
Framgång: Innan sin första Oscar var Swank mest känd för ”Karate Kid 4” och ”Beverly Hills”. Vinsten gav självfallet fart på karriären och hon blev snart en av de första i sin unga ålder som vann två statyetter på så kort tid. Hon började producera egen film och jobbade med regissörer som Sam Raimi, Christopher Nolan och Brian De Palma.
 
Nedgång: Förutom de två hyllade filmerna som gav Swank hennes guldgossar så har hon däremellan och efteråt mest gjort… skräp. Bland usla romcoms och thrillers har de få seriösa försöken, som ”Amelia” och ”The Homesman”, inte gått hem hos publiken. Återstår att se om kommande TV-serien ”Trust” kan ge henne framgång i rutan istället.
 
 

12. Renée Zellweger

 
Oscars: Biroll i ”Cold Mountain” (2003) samt ytterligare två nomineringar
 
Framgång: Den Texas-födda aktrisen bevisade talang tidigt i filmer som ”Jerry Maguire” och ”Betty tur och retur” innan hon fick den eftertraktade rollen som Bridget Jones. Nämnd film gav henne hennes första nominering, följt av lika populära musikalen ”Chicago”. Vinsten kom dock först i Anthony Minghellas västerndrama.
 
Nedgång: Vinsten anses som en av de mest oförtjänta och hennes insats har till och med hånats av vissa kritiker. Värre blev det efter att ha försvunnit från radarn under ett tag då filmrollerna inte gav någon framgång. Bilder på en oigenkännlig och uppenbarligen plastikopererad Zellweger började cirkulera något år innan det blev dags för en tredje Bridget Jones-film. Filmen blev en succé men inte nödvändigtvis tack vare Zellwegers närvaro.
 
Vilken Oscarsvinnare vill du se göra en ordentlig comeback?
| 20 augusti 2017 09:00 |