Serie

Skribent

Alexander Svensson

7 mars 2024 | 21:45

Oscarsnominerad regissör gör miniserie av "Bröderna Lejonhjärta"

Från skaparna av "En runda till" och produktionsbolaget bakom "The Morning Show" kommer en nyversion av Astrid Lindgrens älskade barnbok.
“Bröderna Lejonhjärta” står sig som ett av Astrid Lindgrens kändaste och mest älskade verk. Berättelsen om bröderna Jonatan och Skorpan som efter döden hamnar i landet Nangiyala där de blir del av kampen mot den ondskefulle Tengil och hans drake Katla har engagerat många läsare. Den blev även film 1977 under regi av Olle Hellbom, och nu är det dags för en ny adaption!
 
Det blir Thomas Vinterberg som får äran att ta “Bröderna Lejonhjärta” till våra skärmar på nytt. Vinterberg är mest känd som regissören bakom Danmarks Oscarsbidrag “En runda till” med Mads Mikkelsen. “En runda till” vann Bästa internationella film, och Vinterberg fick en nominering för sin regi. “Bröderna Lejonhjärta” är med andra ord i säkra händer.
 
Förhoppningsvis så kan Thomas Vinterberg få till en Katla som inte ser ut att vara gjord av ihoplimmade flyttlådor.
 
Den nya filmatiseringen kommer, till skillnad från versionen från 1977, inte bli som film, utan istället som miniserie, producerad av Media Res, som även ligger bakom Apples hyllade “The Morning Show”.
 
Vinterberg har gjort ett uttalande, där han pratar om sin relation till “Bröderna Lejonhjärta”, och vad han hoppas uppnå med den nya serien:
 
Alla scener åt Tengil!
 
- “Bröderna Lejonhjärta” kan vara det viktigaste kulturella arvet från mina föräldrars generation. Den är en milstolpe i min barndom, och har lämnat ett skinande avtryck i mitt minne. Projektet är ett stort ansvar, och det är på samma gång en enorm dröm att få skapa en serie baserad på den här enorma och rörande berättelsen - och på så vis hjälpa till med att föra den vidare till mina barns generation.
 
Så nu får vi hålla tummar och tår för att “Bröderna Lejonhjärta” blir av och blir bra. Det är trots allt inte första gången det talats om en nyinspelning (Thomas Alfredson var nära att göra ett försök för cirka tio år sedan), men nu kan det förhoppningsvis äntligen bli verklighet.
 
Tror du att Vinterberg är rätt man för att adaptera “Bröderna Lejonhjärta”?
| 7 mars 2024 21:45 |