Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 februari 2017 | 08:20

Oscarsmissen - nu vet vi vad som egentligen hände

Akademin och PwC ber om ursäkt för tidernas största blunder. "Sorgligt", kommenterar Donald Trump.
Revisionsfirman PriceWaterHouse Coopers har tagit på sig ansvar för helgens stora Oscarsmiss. Warren Beatty tilldelades fel kuvert och, tillsammans med Faye Dunaway, utropade de felaktigt "La La Land" till vinnaren av Bästa film. 

”PwC tar sitt fulla ansvar för de misstag som skedde under gårdagens Oscars. PwC:s partner Brian Cullinan gav av misstag backup-kuvertet med Bästa kvinnliga huvudroll istället för kuvertet med Bästa film, till presentatörerna Warren Beatty och Faye Dunaway. 

Det finns protokoll för att åtgärda den här typen av fel, men det skedde inte fort nog skriver PwC

”Vi beklagar djupt den besvikelse som skådespelarna och teamen bakom ”La La Land” och Moonlight” har lidit av. Vi ber djupt Warren Beatty, Faye Dunaway, Jimmy Kimmel, ABC och Akademin om ursäkt, inget var deras fel.”


"La La Land"-producenten Jordan Horowitz lämnar över Oscarn till "Moonlight"-regissören Bryan Jenkins.

Även Oscarsakademin har gått ut med ett uttalande:

”Vi ångrar djupt misstagen som skedde under utdelningen av priset för Bästa film. Vi ber hela teamet bakom ”La La Land” och ”Moonlight” om ursäkt, och vi vill hedra den otroliga elegans med vilken de hanterade det inträffade. Till alla inblandade - inklusive våra presentatörer Warren Beatty och Faye Dunaway, filmskaparna och våra tittare världen över - vi ber om ursäkt.”

Akademin och PwC kommer nu att undersöka vad som egentligen skedde backstage, och hur de ska gå vidare framöver. Akademin har samarbetat med PwC kring Oscarsutdelningen i 83 år. 

Det har kommit fram att Brian Cullinan, ansvarig för kuverten, twittrade bakom scenen strax innan priset för Bästa film skulle delas ut.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Lyckligtvis kan de flesta bara skratta åt Oscarsnattens blunder. Årets värd Jimmy Kimmel kommenterade den omtalade finalen i sin talkshow inatt:

- Det var den märkligaste finalen sedan ”Lost”. På något sätt blev ”La La Land” både galans stora vinnare och förlorare. Man vet att det är en konstig kväll när ordet ”kuvert” trendar på Twitter.


Och vad tyckte Donald Trump? Amerikas nye president fick ta emot en del pikar under söndagens Oscarsgala, bland annat twittrade Jimmy Kimmel till honom i direktsändning för att provocera fram en kommentar. ”Tja, vaken?” skrev Kimmel. 

Trump lyckades hålla sig borta från Twitter, men tittade troligen på galan då han har kommenterat den i en intervju med Breitbart:

- Jag tror att de fokuserade så hårt på politik att de inte lyckades få ihop sista akten. Det var sorgligt. Lite av Oscarns glamour försvann. Det kändes inte som ett glamoröst avslut. Jag har varit på Oscarsgalan, något speciellt saknades i år, och att avsluta på det viset var sorgligt.
| 28 februari 2017 08:20 |