Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

8 februari 2024 | 20:00

Oscarsgalan lägger till en ny kategori från 2026

Och det är inte "bästa stunt".
Från och med 2026 blir det en ny kategori att hålla koll på för alla oss filmfantaster; "best achievement in casting", rapporterar Variety. Detta är första gången sen 2001 och kategorin "bästa animerade film" en ny kategori adderas. "Best achievement in casting" kommer alltså gälla från 2025 för filmer släppta det året och första vinstutdelningen kommer ske 2026. I ett gemensamt uttalande sa Oscarsakademins CEO Bill Kramer och ordförande Janet Yang:
 
- Rollbesättare spelar en viktig roll i skapandet av filmer och eftersom Oscarsakademin växer, är vi stolta att addera rollbesättning till kategorierna vi redan erkänner och prisar. Vi gratulerar rollbesättarförbundet för denna nådda milstolpe och deras engagemang samt hängivenhet genom denna process. 
 
I slutet av 90-talet försökte man få kategorin adderad till akademin men det blev aldrig av, dels eftersom det inte fanns tillräckligt med stöd för kategorin under den tiden. Chad Stahelski som regisserat "John Wick"-filmerna nämnde under en intervju förra året att akademin diskuterade möjligheten att addera en kategori för stunt, vilket har stort stöd i Hollywood. Om det nu blir verklighet eller inte återstår att se. 
 
Vad tycker du om den nya kategorin? Kommentera nedan. 
| 8 februari 2024 20:00 |