krönika

Skribent

Lucas Mass

21 januari 2023 | 15:00

Oscarsgalan 2023 kan bli uppföljarnas revansch!

Att Oscarsgalan hyllar breda storfilmer kanske känns sällsynt, men det är inte lika sällsynt som att Oscarsgalan hyllar uppföljare - fram tills nu.
Sedan den första Oscarsceremonin 1929 har enbart sju uppföljare nominerats till Bästa Film. Om den siffran ändå inte är lite högre går att debattera, men det beror på om du anser att ”När lammen tystnar” (1991) är en uppföljare till ”Manhunter” (1986) eller inte. Men med tanke på att det är totalt 581 filmer som har nominerats till prestigepriset är det sällan att man ser en uppföljare bland dem.
 
1946 blev ”Klockorna i S:t Mary” med Ingrid Bergman den första uppföljaren att bli nominerad för "Bästa Film". Sen tog det hela vägen till 1975 när ”Gudfadern del 2” fick en nominering och till slut även vann. Corleone-familjen skulle återigen synas på listan när "Del 3" tog en plats, dock utan en vinst. Efter det fick båda uppföljarna till "Sagan om Ringen" varsin nominering och för ”Konungens återkomst” blev det även en vinst - den andra och än så länge sista gången en uppföljare har vunnit för Bästa film. På senare år har vi sett ”Toy Story 3” på listan och slutligen ”Mad Max: Fury Road” på galan som sändes 2016.
Det har alltså snart gått 10 år sedan en uppföljare var nominerad för "Bästa film" och med bara sju nomineringar totalt så det är på tiden att vi får se en till. I år kan vi dock få se någonting lite extra. Efter ett antal andra filmpriser som hintar om vad man kan förvänta sig från Oscarsgalan så finns det en möjlighet att hela fyra(!) uppföljare kan nomineras.
 
Som en chock meddelade Producers Guild of America att de inte bara har nominerat ”Top Gun: Maverick” och ”Avatar: The Way of Water”, men även ”Glass Onion: A Knives Out Mystery” och ”Black Panther: Wakanda Forever”.
 
Det bör noteras att det fortfarande är osannolikt att alla fyra får en plats på den prestigefyllda Oscarslistan, men något som nästan är självklart är att det kommer bli fler i år än vad det någonsin har varit tidigare.
Vad är det då för speciellt med just dessa filmer? Man kan så klart nämna att Akademins nyfunna intresse för storfilmer sammanfaller med att deras tittarsiffror fortsätter att minska år efter år, men vi borde inte heller förringa vad dessa filmer faktiskt har uppnått.
 

Top Gun: Maverick

 
 
Publiken älskar Maverick, kritikerna älskar Maverick och nu verkar alla jurygrupper älska Maverick. Det är ett prima exempel på ’lightning in a bottle’. Det är årets ”Mad Max: Fury Road” och än så länge så har ”Top Gun: Maverick” nominerats för nästan alla stora "Bästa film"-priser som banar vägen mot Oscarsgalan.
 
Industrin tycker att det är dags att hylla alla framgångar Tom Cruise och hans team har haft med bland annat ”Mission: Impossible”-filmerna och det blir ”Top Gun: Maverick” som får representera det. Det här är utan tvekan en av de starkaste hästarna att satsa på i årets prisutdelningar och en "Bästa film"-nominering på Oscarsgalan är självklar.
 

Black Panther: Wakanda Forever

 
 
Efter megasuccén som den första ”Black Panther” filmen var har ”Wakanda Forever” mer goodwill än de flesta uppföljarna brukar ha bland jurygruppen men den starkaste vägen till en nominering kommer vara genom de andra kategorierna som filmen har en chans på.
 
Angela Bassett har visat att hon är en stark favorit som "Bästa kvinnliga biroll" och kan bli den tredje skådis att någonsin att vinna för en superhjältefilm – och den enda som inte spelade Jokern. Det finns även en chans till nomineringar för specialeffekter, originalsång, produktionsdesign, makeup & hår och kostym. Dessutom har svensken Ludwig Göransson återigen en chans att erhålla pris för musiken.

Nu kanske inte ”Wakanda Forever” listas på precis alla dessa kategorier, men att vara anmärkningsvärd på så många håll gör att en ytterligare nominering för "Bästa film" inte är utom räckhåll. Men på grund av att vi inte har sett mycket av Marvel-filmen på många andra topplistor hittills så skulle jag säga att oddsen fortfarande inte är till deras fördel.
 
 

Glass Onion: A Knives Out Mystery

 
 
Den enda nomineringen som är säker för ”Glass Onion” just nu är för filmens manus, vilket är samma resultat den förta filmen fick. Saker ser dock annorlunda ut för ”Knives Out”-uppföljaren som en prisutmanare.
 
Sedan Netflix köpte rättigheterna till ytterligare två filmer om detektiven Benoit Blanc för hela 469 miljoner dollar var det självklart att de såg franchise-möjligheter. Nu visar det sig även att ”Glass Onion: A Knives Out Mystery” blir en av de få Oscarschanserna Netflix har i år, så det är väntat att de kommer försöka visa den så mycket som möjligt.
 
Trots det skulle jag ändå säga att chansen till en nominering inte är särskilt stor. Det är möjligt att Netflix andra utmanare, ”På västfronten intet nytt” till slut tar den platsen i stället.
 

Avatar: The Way of Water

 
 
Sist men absolut inte minst, James Camerons episka sci-fi uppföljare är, likt “Wakanda Forever”, inte en främling hos Oscarsgalan då även den första ”Avatar”-filmen blev nominerad. ”Avatar: The Way of Water” blev snabbt en utmanare sent på året när folk faktiskt fick se vad Cameron hade kokat upp efter alla dessa år och till skillnad från de andra tre utmanarna så är dessutom  priset för bästa regi en möjlighet.
 
Likt ”Top Gun: Maverick” så har Sully-familjen visat sig på ett flertal andra prisutdelningar så det finns en väldigt stor chans att när juryn väl meddelar sina beslut så kommer ”Avatar: The Way of Water” finnas med för "Bästa film".
 

Läs även om alla årets Golden Globe pristagare här!

 
Oscarsnomineringarna presenteras på tisdag eftermiddag. Vilka av uppföljarna tror du har en chans till nominering?
| 21 januari 2023 15:00 |