Film

Skribent

MovieZine

1 december 2022 | 16:00

Oscarsfavoriter släpps digitalt redan i december

Filmer som "The Fabelmans" och "Bones and All" får amerikansk VOD-premiär innan jul... och piratsajterna jublar.
Filmåret 2022 har inte varit helt vänligt mot de biofilmer som inte är stora actionspektakel, utan riktar sig till en äldre och dramasugen publik.
 
Lösningen verkar vara att skicka ut dem på den digitala marknaden så fort som möjligt. Nu rapporterar Indiewire om att några av årets stora Oscarskandidater kommer att släppas på PVOD (video-on-demand till ett högre "premiumpris") redan i december. Jubla inte än, detta gäller bara i USA.
 
Men amerikanska filmälskare kommer få se Steven Spielbergs självbiografiska drama "The Fabelmans" hemma redan den 13 december, efter bara en månad på bio. Samma dag släpps "The Banshees of Inisherin" med Colin Farrell och Brendan Gleeson, samt romantiska kannibalrullen "Bones and All" med Timothée Chalamet.
 
Bara den sistnämnda har kommit ut på bio i Sverige. "The Banshees of Inisherin" når oss den 27 januari och "The Fabelmans" den 3 februari nästa år.
 
 

Överhängande risk för piracy

 
Frågan är förstås hur det superkorta biofönstret i USA kommer att påverka biointäkterna i Sverige och runt om i världen? En digitalpremiär brukar innebära att filmerna blir lättillgängliga att ladda ner eller se illegalt på torrent- och piratsajter.
 
Otåliga filmälskare som använder VPN kan också betala för att hyra filmerna direkt från amerikanska video-on-demand-tjänster.
 
Att Oscarsfavoriter brukar läcka ut på nätet någon gång under vintern är å andra sidan inget ovanligt. Men i en tid då filmindustrin fortfarande inte återhämtat sig efter pandemin kan den långa väntan på en biopremiär drabba de smalare dramatitlarna lite extra hårt.
 
Redan nu finns omtalade och Oscarstippade filmer som "Tár" med Cate Blanchett, "Till" med Danielle Deadwyler, James Grays "Armageddon Time" och Ruben Östlunds "Triangle of Sadness" att köpa eller hyra på video-on-demand i USA.
| 1 december 2022 16:00 |