Film

Skribent

Alexander Dunerfors

26 januari 2016 | 12:00

Oscarsakademin klargör de nya reglerna

Så ska medlemskapet anpassas för att skapa mer mångfald i juryn.
Oscarsnominerade skådespelarnas hudfärg har varit ett hett samtalsämne i filvärlden de senaste veckorna. För andra året i rad är samtliga av de 20 nominerade vita. 

Akademin har lovat en förbättring och ser nu över vilka de röstande medlemmarna är. Man ska bland annat bjuda in nya och yngre medlemmar, för att skapa en större bredd inom juryn. Det har å andra sidan skapat viss oro bland nuvarande medlemmar (läs: gamla rävar som inte vill förlora sin rösträtt).

Nu postar man en lång rad med vanliga frågor och svar, för att reda ut eventuella frågetecken (via Variety). Här är ett urval:

Varför stänger Akademin ute äldre medlemmar från att rösta?

- Vi stänger inte ute någon. Alla medlemmar är kvar.

Men kommer inte äldre medlemmar att förlora möjligheten till att rösta?

- Reglerna handlar inte om ålder. Många veteran-medlemmar kommer att behålla sin rösträtt.

Men man måste ha jobbat under de senaste tio åren?

- Att ha jobbat under de senaste tio åren är ett sätt att försäkra sig om sitt röstprivilegium. Ett annat sätt är att ha blivit nominerad till en Oscar. Ett tredje sätt är att bevisa att du, sedan du blev medlem, har arbetar inom film under tre tioårsperioder. Ju längre karriär, desto mer troligt är att du får rösta.

Så man måste ha jobbat inom film i trettio år?

- Nej. Säg att du blev medlem år 1980. Du gjorde en film år 1989, en på 90-talet och en år 2001. Det kvalificerar dig eftersom du har jobbat under tre tioårsperioder av ditt medlemskap. Men dessa tioårsperioder behöver inte vara sammanhängande.

Vad händer om man inte längre är kvalificerad?

- Man flyttas till emeritus-status, vilket innebär medlemskapets alla privilegier utom att rösta. Man får fortfarande screeners och blir inbjuden till Akademins förhandsvisningar.

Varför göra dessa ändringar?

- Vi vill att Oscars ska röstas fram av folk som för närvarande arbetar i filmbranschen, eller som har varit aktiva länge. Det finns ett antal medlemmar som haft korta karriärer, och som lämnat branschen. Vi vill stärka, upprätthålla och behålla vår trovärdighet på det här sättet. Att Oscarsrösta är ett privilegium, inte en rättighet.

Hur ser planen ut för att nyrekrytera?

- Vi kommer aktivt att rekrytera nya medlemmar, så länge de har gjort goda insatser inom film. Oron har varit att vi missar högt kvalificerade potentiella medlemmar. Många tror att de måste vänta på att bli inbjudna, när man i själva verket kan ansöka om medlemskap.

Är inte det att sänka kraven för att få in nya medlemmar?

- Vi sänker inte standarden, vi breddar vårt nät. Alla dessa förändringar kommer att tillåta fler medlemmar att påverka positivt. Resultatet blir ett medlemskap som representerar filmbranschen bättre, och en starkära Akademi.

Är det snart dags att byta ut hashtaggen #OscarsSoWhite mot #OscarsSoRight? Tiden får utvisa hur de nya medlemmarna röstar. Vad tror ni om Akademins planer?
| 26 januari 2016 12:00 |