Film

Skribent

Ri Versteegh

10 oktober 2013 | 19:01

Oprah Winfrey om "The Butler"

Talkshowernas drottning är tillbaka på bioduken i Lee Daniels "The Butler". MovieZine mötte Oprah Winfrey.

Återigen sitter jag i salongen på Harmony Gold Theatre. När eftertexterna börjar rulla är det som om en lättnad har gått i salongen. Det är som om vi alla fått se den film vi längtat efter så länge. Applåderna blandas med snyftningar och skratt. Och när skådespelarna från "The Butler" kliver ut på scenen börjar tjuten.

Forest Whitaker och Oprah sitter bredvid varandra i ena änden av denna rad av briljanta skådespelare. Den första frågan som måste ställas är förstås varför Oprah bestämde sig för att vara skådespelare igen efter en femton års paus.

- Lee Daniels (regissören) var övertygande. Jag förklarade för Lee att jag har ett "day job", men han gav sig inte.

När Oprah bestämt sig för att ta rollen ringde hon Susan Batson (skådespelare och coach).

- Eftersom jag inte är traditionellt utbildad var jag nervös. Jag blir spänd när jag vet att jag måste gråta. Men efter att Batson tillbringat 20 minuter hemma hos mig grät jag ohämmat. Då var det dags att plocka fram Non-disclosure kontraktet, säger Oprah med perfekt tajming. Dessutom har jag och Forest diskuterat att spela i en pjäs ihop för ungefär tio år sedan.

Lee Daniels "The Butler" har många stora skådespelare, men inte någon enorm budget. Det fanns varken tid eller pengar till att repetera. Elijah Kelly säger att Lee Daniels ord till honom var "get ready or get fired". Trots det kommer Lee Daniels starka familjekänsla tydligt fram i filmen. Alla gjorde sin del för att ge bilden av en kärleksfull familj med utmaningar som vi alla kan känna igen oss i.

- Jag väntade utanför Forests trailer och när han kom ut frågade han vad jag gjorde där. "I am just walking you to set, honey", svarade jag. På det sättet upplevede jag en intimitet, berättar Oprah.

Oprah får frågan om det var svårare att slå barn eller att röka. "Slå barn var enkelt" säger Oprah med ett skratt.

- Men rökt har jag aldrig gjort och jag satte in cigaretten åt fel håll till att börja med.

Oprah är noga med att poängtera att Whitaker hade en större utmaning än hon själv.

- Han spelade så mycket som fyra till fem olika åldrar på en dag.

"När ska Obama se filmen?" Kanske är det för att Oprah är där som det inte tycks som en så konstig fråga. Men Oprah svarar ganska oförstående "inte vet jag". "SMSa" svarar Elijah Kelly vilket får alla skådespelare och resten av publiken att brista i skratt.

Oprah förklarar en av anledningarna att hon ville göra filmen. Den har så mycket "care, intimacy och tenderness. Det ser man sällan mellan svarta människor på TV och film.". Vidare diskuterar skådespelarna hur viktigt det var för Daniels att visa allt som det var. Black Panthers hade många kvinnliga medlemmar. Oprah och andra sidan, säger att hon spelade en kvinna från en generation kvinnor som "ville göra mer, men gjorde vad som behövdes göras". Hon säger att dessa kvinnor var "stabilizers" men de står inte representerade i historieböckerna.

"The Butler" har biopremiär 11 oktober.

| 10 oktober 2013 19:01 |