Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

8 augusti 2023 | 19:30

"Only Murders in the Building" har varit bättre än så här

Tredje säsongen av "Only Murders in the Building" har varit en av årets mest efterlängtade serier och nu är den äntligen här. Men har den varit värd väntan?
Steve Martin, Martin Short och Selena Gomez formade en omaka men samtidigt helt självklar mordutredande podcast-trio i den första säsongen av "Only Murders in the Building". Det var ju inte helt oväntat att komikerna Steve Martin och Martin Short skulle ha en fin kemi tillsammans, men faktumet att Selena Gomez och hennes karaktär Mabel Mora skulle passa som handen i handsken tillsammans med gubbarna var en lyckoträff som hette duga. 
 
Den andra säsongen lyckades bjuda på ännu ett mord i det dyra bostadsrättshuset, men "mallen" som utgjorde den första säsongen och dess vändningar i "whodunnit"-mysteriet blev allt tydligare. Charles-Haden Savage (Martin), Oliver Putnam (Short) och Mabel höll däremot fortfarande ihop mestadels av tiden, vilket ändå gjorde det till en riktigt behaglig upplevelse att följa trion lösa ännu ett mord.
 
När vi nu är framme vid den tredje säsongen så börjar det däremot bli en aning svårt att återuppfinna samma gamla hjul. Trions podcast "Only Murders in the Building" har ju redan i sin titel målat in sig lite i ett hörn, med tanke på att manusförfattarna nu behöver hitta på anledningar till varför folk fortsätter mördas i just deras hus. I "Morden i Midsomer" hoppar man ju åtminstone vidare till en ny liten by mellan avsnitten.
 
Tredje säsongen är den mest ambitiösa hittills
 
Large 94e620f8842b7a8cf9560331b84647b3 230805000746 02 only murders in the building season 3 review
Meryl Streep som Loretta Durkin i "Only Murders in the Building". 
 
Men tack vare att det här är en komediserie så finns det ju lyckligtvis en hel del mer komiska lösningar att ta till. Säsongens mordoffer avslöjades redan i finalavsnittet av den andra säsongen, när det visade sig att Paul Rudds karaktär föll ihop mitt under premiären av Olivers nya teateruppsättning. Men det är givetvis inte "Only Murders in the Building" om det inte finns gott om möjliga mördare och en hel del "oväntade" vändningar i vårt mysterium.
 
Efter att ha fått förhandstitta på åtta av de totalt tio avsnitten ur den nya säsongen, så råder det inte någon tvekan om att det här är den mest ambitiösa hittills. Faktumet att Meryl Streep har anslutit och fullständigt stjäl varje scen hon är med i gör ju inte saken sämre. Vi får även spendera en hel del tid på teatern och när Oliver bestämmer sig för att han vill utveckla sin idé till en musikal, så bjuds vi på riktigt imponerande musikalnummer under andra halvan av säsongen. 
 
Mitt i allt det ambitiösa så förloras däremot mycket av magin mellan vår podcast-trio, där Gomez får spendera mestadels av säsongen åt att försöka lösa mordet på egen hand. Troligtvis på grund av att seriens skapare inte velat göra den tredje säsongen precis efter samma mall som man gjorde under de två första säsongerna... men jag inser att det jag verkligen gillade mest var just scenerna mellan Martin, Short och Gomez. Och just den delen blir det mindre av nu under den tredje säsongen. 
 
 
Efter åtta avsnitt så kan jag inte riktigt trycka undan känslan av att "Only Murders in the Building" var både bättre och mer njutbar att titta på under den första säsongen. Samtidigt har skådespelarna blivit så pass trygga i sina roller att de levererar några av sina bästa individuella prestationer i serien hittills. Och Streep är som sagt fantastisk i rollen som en gammal skådespelerska som aldrig varit bra nog för några större roller, men som nu får sin största och bästa chans på äldre dagar. 
 
Så, det råder alltså ingen tvekan om att serien fortfarande är helt klart sevärd och att några enstaka scener kommer att kunna imponera på alla som har väntat på premiären av den nya säsongen. Jag har däremot svårt att se att vi någonsin kommer att nå storheten av det där avskalade och fina som gjorde den första säsongen av "Only Murders in the Building" så bra.
 
De två första avsnitten av den tredje säsongen finns nu tillgängliga hos Disney+. De resterande åtta avsnitten kommer att släppas ett i taget varje tisdag. 
 

Läs också: Meryl Streep är ny i ”Only Murders in the Building” säsong 3

 
Kommer du att ge den nya säsongen av "Only Murders in the Building" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 8 augusti 2023 19:30 |