Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 juni 2019 | 09:15

"One Day at a Time" blir första nedlagda Netflixserien att räddas

Den CBS-ägda kabelkanalen Pop står för en historisk räddning, efter att ha beställt en fjärde säsong av den nedlagda Netflixserien "One Day at a Time".
Någon var tvungen att bli den första. "One Day at a Time" blir historisk som den första originalserien från en streamingtjänst att räddas av en (reklamfinansierad) kabelkanal. THR rapporterar att den CBS-ägda kabelkanalen Pop har beställt en fjärde säsong av "One Day at a Time", som sedan även kommer att visas på CBS.
 
Det är däremot fortfarande oklart om Netflix kommer att få visa den fjärde säsongen utanför USA - MovieZine har hört av sig till seriens skapare, som berättar att det inte är färdigförhandlat om de internationella marknaderna ännu.
 
Under de första åren när Netflix slog igenom med sina originalserier så verkade det inte som att företaget någonsin planerade att lägga ned en serie efter sin första säsong. Alla serier fick nya säsonger och man räddade även nedlagda serier från sina konkurrenter - om fansen var tillräckligt högljudda.
 

Netflix är inte samma "räddare i nöden" längre

 
Det har gjort att Netflix ofta är det första företaget som fansen till nedlagda serier hör av sig till - vädjar till - så fort en series öde ser hopplöst ut. Men nu när streamingjätten har närmare 700 originalserier och 70 originalfilmer (hit räknas även produktioner som de ej gjort själva men äger globala rättigheter för) så har de börjat fungera som vilken annan distributör som helst - med frekventa nedläggningar av kritikerrosade serier, som "One Day at a Time" och samtliga Marvel-serier.
 
Om man lagts ned av Netflix, som av många anses vara "räddaren i nöden", har däremot hoppet fram tills nu varit helt förlorat. Om inte Netflix själva valt att rädda sin egen nedlagda serie á la "Sense8", med en avslutande film eller kortare säsong.
 
Problemet har nämligen varit att Netflix skriver in i sina avtal att ingen av deras originalserier får visas på någon konkurrents streamingtjänst på ett visst antal år - vilket i "One Day at a Times" fall exempelvis hindrade CBS All Access (CBS egna streamingtjänst) från att rädda serien. Det är också detta som kommer att hindra Disney+ eller Hulu från att rädda de nedlagda Marvelserierna ("Daredevil", "Jessica Jones" o.s.v.).
 
"Jessica Jones" sände sin sista säsong tidigare under juni. 
 

Så lyckades man rädda "One Day at a Time"

 
Men i fallet med "One Day at a Time", som av många kritiker anses vara en av de bästa och viktigaste serierna just nu, har produktionsbolaget Sony TV (som producerat serien åt Netflix) lyckats rädda serien genom att låta en "vanlig" tv-kanal kliva in och ta över den. På så vis har man kunnat komma runt problematiken med att man är tvungen att vänta ett visst antal år med att visa nya avsnitt.
 
Seriens båda skapare som båda har jobbat med klassiker som "Alla älskar Raymond" och "How I Met Your Mother", har hela tiden sedan nedläggningen sagt att de var säkra på att serien skulle fungera på "vanlig" tv också. "One Day at a Time" är trots allt en reboot av en gammal Norman Lear-sitcom som från början sändes på just CBS.
 
Frågan är nu om vi fans kommer att få börja vända oss mot "gamla" tablålagda tv-kanaler som våra räddare i nöden, när streamingjättarna som Netflix, Amazon och Disney+/Hulu börjar lägga ned allt fler serier.
 
Finns det någon nedlagd Netflix-serie som du hade velat få se mer av? Kommentera gärna nedan!
| 28 juni 2019 09:15 |