Film

Skribent

Jenny Ahonen

18 december 2016 | 12:00

Oförglömliga Spielberg-karaktärer - 10 rollfigurer vi minns

Idag fyller Steven Spielberg 70 år. 41 av dessa har han spenderat som en av världens mest välkända filmmakare.
Under dessa år har han fört många storslagna berättelser till vita duken. Och många rollfigurer som inte bara har gjort ett starkt intryck i biosalongen, utan stannat kvar i vårt medvetande även långt efter filmerna tagit slut.

Här är 10 oförglömliga karaktärer ur Spielbergs filmer.

10. Martin Brody ("Hajen" 1975)
Skräckthrillern "Hajen" är filmhistoriens första blockbuster och Steven Spielbergs genombrott. Filmens huvudkaraktär är den vithaj som sätter skräck i en amerikansk semesterö, men Martin Brody - polischefen som försöker sätta stopp för hajattackerna - är också han en oförglömlig karaktär. 

Roy Scheider spelar den blygsamma mannen som ännu inte funnit sig helt till rätta i sitt ämbete. Efter att ha blivit överkörd gång på gång beslutar han sig till slut för att på allvar ta upp kampen mot hajen.

9. David ("A.I." 2001)
Sci-fi-dramat "A.I. Artificiell intelligens" (2001) är en modern Pinocchiosaga. Istället för att vara gjord av trä är pojken i Spielbergs film en robot. David är en prototyp till en ny sorts avancerade robotar som ska kunna agera som riktiga människor. Han ser ut och beter sig som vilken liten pojke som helst, och önskar att han vore en. 

Han spelas av Haley Joel Osment, som två år tidigare hade slagit igenom i "Sjätte sinnet" och blivit Hollywoods nya barnfavorit.

8. Viktor Navorski (”The Terminal" 2004)
"The Terminal" har inspirerats av den sanna historien om den iranska flyktingen Mehran Karimi Nasseri som mellan 1988 och 2006 levde på en fransk flygplatsterminal. 

I Spielbergs dramakomedi heter huvudpersonen istället Viktor Navorski och kommer från det fiktiva östeuropeiska landet Krakozhia. Flygplatsen han fastnar på är JFK i New York. Tom Hanks spelar Viktor med både humor och hjärta, vilket gör karaktärens upplevelser på flygplatsterminalen underhållande såväl som drabbande. 

7. Joseph Cinqué ("Amistad" 1997)
"Amistad" handlar om en händelse 1839, då 53 afrikaner gjorde uppror ombord på ett slavskepp och dödade de flesta i besättningen. 

Merparten av det historiska dramat utspelar sig under den efterföljande rättegången under vilken tittarna får bekanta sig med bland andra Joseph Cinqué, den afrikanska klanledaren som lett upproret. I ytterligare en kamp för frihet berättar han i den amerikanska rättssalen sin otroliga historia. Rollen som Joseph blev Djimon Hounsous genombrott. 

6. Celie Harris Johnson (”Purpurfärgen” 1985)
Tyvärr är det inte många av Spielbergs filmer som innehåller starka kvinnoporträtt. "Purpurfärgen” är en av få. Dramat är baserat på Annie Walkers roman med samma namn och berättar om Celie Harris Johnsons tuffa liv i det tidiga 1900-talets amerikanska söder. 

När tittarna först möter karaktären är hon bara 14 år och är gravid med sin egen fars barn. Med åren hittar hon sin egen styrka, och sätt att överleva alla övergrepp, genom sina relationer till andra kvinnor. Whoopi Goldberg vann en Golden globe för sin porträttering av den vuxna Celie.

5. Avner Kaufman (”München" 2005)
"Om någon av oss får ligga ikväll så är det tack vare Eric Bana", hörs Seth Rogens karaktär säga när han och hans kompisar är ute på krogen i "På smällen". 

"That movie was Eric Bana kicking fucking ass! Through every movie with Jews, we're the ones getting killed. Munich flips it on its ear. We're capping motherfuckers." 

I "München" spelar Eric Bana Avner Kaufman, ledaren för en grupp Mossad-agenter som ska leta upp de ansvariga för terrordådet under OS 1972 - då en palestinsk grupp vid namn Svarta september tillfångatog och mördade elva israeliska idrottsmän. 

4. Frank Abagnale Jr. ("Catch Me If You Can" 2002)


Large 11b83c92a061ffd130ab8dba7d365576 ap leonardo dicaprio catch me if you can sr 140219 4x3 992

Dramabiografin "Catch Me If You Can" (2002) berättar den sanna och häpnadsväckande historien om Frank Abagnale Jr. Leonardo DiCaprio är perfekt i rollen som den unga svindlaren som dras in i en värld av lögner och bedrägerier - där han ständigt har FBI i hasorna. Tack vare sin charm och intelligens har han redan innan han har fyllt 18 hunnit posera som läkare, pilot och advokat. 

Filmens manus är baserat på boken med samma namn, som Abagnale själv har skrivit tillsammans med Stan Redding. 

3. Oskar Schindler (”Schindler's list" 1993)
Historien om Oskar Schindler tillhör en alldeles för sällsynt typ av hjältehistorier från andra världskriget. Den tyska affärsmannen var en opportunist som ställd inför krigets fasor beslutade sig för att genom sin krigsockerverksamhet försöka att också göra gott - inte bara en förmögenhet. Under kriget räddade han livet på cirka 1200 judar genom att låta dem arbeta i hans fabriker. 

I "Schindler's list" spelar Liam Neeson Oskar med en stramhet som väl uttrycker hur han försöker balansera känslokyla och medmänsklighet. 

2. E.T. (1982)
Är E.T. filmhistoriens mest älskvärda karaktär? Mycket möjligt. Den lilla rymdvarelsen som har blivit strandsatt på jorden tycks inte ha något annat än välmening i sitt hjärta (om han nu har ett sådant? - Är det ens en "han"?). Han charmar snabbt pojken Elliott och hans syskon med sin nyfikenhet, klipskhet och sina till synes magiska förmågor. 

Kathleen Kennedy, producent av "E.T. the Extra-Terrestrial", anlitade anställda vid Jules Stein Eye Institute för att tillverka karaktärens snälla ögon - som hon ansåg var hans viktigaste kroppsdel. Sin röst fick E.T. från skådespelaren, och kedjerökaren, Pat Welsh.

1. Indiana Jones (1981)
Indiana Jones är inte bara den mest välkända karaktären ur Spielbergs filmkatalog, han är en av filmhistoriens mest ikoniska karaktärer. Punkt. Hans dagjobb som lärare, hans ormfobi och hans småsunkiga attityd mot kvinnor gör honom mänsklig. Bortser man från det är han en superhjälte. 

Med sin hatt, sin piska och sin högra knytnäve är han utan tvekan den tuffaste arkeologen världen har sett. Tack vare Harrison Ford antagligen också den charmigaste. 2019 är Ford tillbaka i rollen som Indy, då "Indiana Jones 5" har premiär.

Vilka av Steven Spielbergs rollfigurer är era favoriter? Berätta i kommentarerna nedan.
| 18 december 2016 12:00 |