Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

21 juli 2017 | 09:30

O.J. Simpson släpps ur fängelset

Efter att snart ha spenderat nio år i fängelse, har det beslutats att O.J. Simpson kommer släppas villkorligt.
Den föredetta NFL-spelaren och filmstjärnan dömdes 2008 för kidnappning och rån på ett hotellrum i Las Vegas året innan. Han dömdes till ett straff på mellan 9 och 22 år, och har avtjänat minimumlängden av straffet den 1 oktober i år. Igår, torsdag, beslutade en frigivningsinstans att han ska friges villkorligt, rapporterar Variety
 
Efter att ha varit en stor stjärna i USA på grund av sina framgångar i NFL, blev O.J. känd för resten av omvärlden när han åtalades för morden på sin fru Nicole Brown Simpson och hennes vän Ronald Goldman. Rättegången som frikände O.J. är en av de mest kända och omdiskuterade någonsin.
 
Han fälldes däremot senare i en civilrättslig rättegång några år efter den berömda rättegången. I vilken han dömdes att betala 33,5 miljoner dollar till familjen Goldman. Pengar som ännu inte har betalats. Vilket har startat spekuleringar kring huruvida O.J. kommer att sälja en exklusiv intervju till någon större media-outlet efter sin frigivning, i hopp om att kunna finansiera delar av vad han är skyldig.
 
 
"Fallet O.J. Simpson: American Crime Story" spenderade en hel säsong åt rättegången och utredningen kring morden, med Cuba Gooding Jr. som O.J.. Under Emmygalan i fjol gick miniserien därifrån med nio vinster i flera av de större kategorierna.
 
Dokumentären "O.J. Simpson: Made in America" som belönades för en Oscar i kategorin "Bästa Dokumentärfilm" tidigare i år, spenderar en ansenlig del åt vad som ledde upp till händelserna på hotellrummet i Las Vegas 2007, där O.J. försökte få tillbaka saker från sin tid i NFL - som hade sålts utan hans godkännande.
 
"Jag har avtjänat min tid, jag har gjort det så bra och respektfullt jag kunnat", berättade O.J. Simpson, 70, för ordföranden vid frigivningsinstansen när han frågades ut. 
 
Bruce Fromong, det enda offret av händelserna i Las Vegas som ännu är i livet, har meddelat att han är för ett villkorligt frisläppande. "O.J. riktade aldrig någon pistol mot mig, han rörde mig inte ens". Under rättegången sade Fromong att han tyckte att ett straff på 1-3 år hade varit rimligt. O.J. har hela tiden hävdat att han inte visste om att hans medbrottslingar bar vapen när de gick in på hotellrummet.
 
Frigivningsinstansen hade inför sitt beslut mottagit tusentals brev som bad ordföranden att ta morden O.J. frikändes för i beaktning, men meddelade att de inte kommer eller kan göra det. De överbefolkade fängelserna i USA och faktumet att O.J. hållit en låg profil under tiden han avtjänat sitt straff gör ändå att beslutet att släppa honom på fri fot inte kom som någon större överraskning.
 
Tror du det här är det sista vi kommer höra av O.J. Simpson?
| 21 juli 2017 09:30 |