Film

Skribent

Alexander Svensson

11 april 2024 | 20:50

O.J. Simpson kunde ha spelat Terminator - James Cameron nobbade idén

Arnold Schwarzenegger och James Cameron har olika uppfattningar kring exakt vad som hände när den ikoniska actionfilmen skulle göras.
O.J. Simpson har gått bort i cancer, 76 år gammal. Trots att han blev mer känd för diverse rättegångar än för någon filmroll så hade han ändå en hyfsad skådespelarkarriär, kanske främst med rollen som detektiv Nordberg i “Nakna pistolen”-filmerna. Men saker och ting hade kunnat se helt annorlunda ut: Simpson kunde ha spelat Terminator.
 
Det var Arnold Schwarzenegger som först avslöjade det, år 2019 i en intervju med The Independent:
 
- Det var faktiskt O.J. Simpson som var den ursprungliga Terminator. Men av någon anledning tyckte inte James Cameron att han var trovärdig som en mördarmaskin. Så då anställde de mig. Det är vad som hände.
 
O.J. Simpson som sin "Nakna pistolen"-karaktär Nordberg.
 
Schwarzenegger fortsatte med att berätta om en konceptmålning som han har hemma, föreställande Terminator:
 
- Angående målningen som jag har hemma - den gjordes av Jim Cameron. Under mitt ansikte är faktiskt O.J. Simpsons ansikte. Det var redan målat där, med läderjackan och pistolen i handen.
 
James Cameron själv menar dock att han aldrig någonsin ville se Simpson som Terminator, och att det aldrig ens var nära att bli verklighet, vilket han uttryckte i talkshowprogrammet “Who’s Talking to Chris Wallace”
 
- Väldigt tidigt så var det en högt uppsatt person hos en av de två bolag som finansierade filmen som hade en briljant idé och ringde mig och sade: “Sitter du ner? O.J. Simpson som Terminator!” Jag sade, “Jag tycker faktiskt att det är en dålig idé.” Det ledde ingenstans.
 
 
Han förnekar också bestämt i samtal med Los Angeles Times att han någonsin målade en konceptbild av Simpson som allas älskade mördarrobot, och säger att "Arnold har fel". 
 
- Jag gjorde inte bilden åt honom, jag gjorde den för oss, för produktionen, föreställande honom som Terminator. Det finns ingen O.J. under den målningen. 
 
Skilda berättelser från Schwarzenegger och Cameron alltså, men det har de förhoppningsvis lyckats reda ut vid det här laget. Men det är spännande att filura på hur annorlunda saker och ting kunde ha blivit om Cameron resonerat annorlunda kring Simpson. Om det inte var Arnold utan O.J. som levererade ikoniska repliker som “Come with me if you want to live” och “Hasta la vista, baby”.
 
Vad tror du, hade O.J. Simpson kunnat spela Terminator eller fattade James Cameron rätt beslut när han gav rollen till Schwarzenegger?
| 11 april 2024 20:50 |