Sundance 2023

Skribent

Annika Andersson

19 januari 2023 | 13:00

15 filmer jag ser fram emot på Sundance Film Festival 2023!

Annika Andersson är pepp på skräck med Alexander Skarsgård, komedier med Julia Louis-Dreyfus, psykologiska trhrillers med Anne Hathaway, undervattensäventyr och en massa däremellan!
Cannes må vara filmfestivalernas okrönta glamourdrottning, men Sundance är indiefilmernas pulserande hjärta. Sundance är gräsrotsfestivalen som spridit sig från stat till stat, från land till land, och som nu erövrar världen genom att erbjuda digitala pressvisningar utan geografiska gränser för tittandet! Det ser ut att bli väldigt mycket Sundance 2023!
 
Frågan är vad vi kan gräva fram för guldklimpar ur det lovande utbudet? Efter 2021 års rekordförsäljning av “CODA” och danska “Flykt” följde ett något mera lågmält 2022 (resultatet måhända av Covid-restriktionernas inverkan på filmproduktionen världen runt), medan årets program känns som en fin balans av kända namn och spännande nykomlingar. Här är 15 titlar jag är lite extra nyfiken på:
 

“A Thousand and One”

 
 
Sundance Lab-alumnen A.V. Rockwell regisserar sångerskan Teyana Taylor som ensamstående mamma i 90-talets New York. Hon kidnappar sin egen 6-årige son från ett fosterhem för att försöka skapa en ny tillvaro för dem båda. Focus Features står som distributör med amerikanskt premiärdatum i mars, så det är mycket möjligt att den kan dyka upp i Sverige inom en inte alltför avlägsen framtid.
 

“Bad Behaviour”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 bad 20behaviour
 
Jane Campions dotter Alice Englerts filmdebut är en mörk komedi med Jennifer Connelly i huvudrollen. Hon spelar en före detta barnskådespelerska som försöker få ordning på sitt liv och förhållandet till sin egen dotter (spelad av Englert själv). Självbiografiskt månntro? Icke desto mindre intressant.
 

“Cassandro”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 cassandro
 
Gael García Bernal är tillbaka, denna gång som gay mexikansk brottare inom den så kallade lucha libre-genren där de uppträder med mask. Men han är trött på att förloraoch trött på att låtsas var någon han inte är, så han utvecklar en excentrisk rollfigur som tar folkmassorna med storm. Roger Ross Williams står för regin och Amazon Prime Video släpper filmen.
 

“Cat Person”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 cat 20person
 
Psykologisk thriller i Susanna Fogels regi, baserad på Kristen Roupenians korta novell i The New Yorker 2017. Collegetjejen Margot (Emilia Jones, “CODA”) inleder trots varningstecknen ett förhållande med den äldre Robert (Nicholas Braun, “Succession”). Tidningsartikeln är en av de mest lästa någonsin, då den utforskar maktdynamik, gråzoner och hur unga kvinnor måste balansera sina relationer till sig själva och sin partner, så en spännande resa vågar man nog hoppas på med Jones i huvudrollen.
 

“The Deepest Breath”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 the 20deepest 20breath
 
Netflix har redan snappat upp dokumentärfilmaren Laura McGanns undervattensäventyr. Alessia Zecchini är fast besluten att sätta ett nytt världsrekord i fridykning, men det är en farlig extremsport med oundvikliga risker. Här kan vi nog se fram emot både hög spänningsnivå och spektakulära scener i havets tysta djup.
 

“Eileen”

 
 
Eileen (Thomasin McKenzie) är en bitter och olycklig fängelsesekreterare i 1960-talets Massachusetts. In kommer den levnadsglada och glamourösa konsulenten Rebecca (Anne Hathaway) som en frisk fläkt. Eileen blir betagen - tills Rebecca avslöjar en mörk hemlighet som får Eileen att ta ett olycksbådande beslut. Mörk thriller baserad på Ottessa Moshfeghs prisbelönta roman, som fått mycket hype i skrivandes stund.
 

“The Eternal Memory”

 
 
Ni minns väl Maite Alberdis fina och roliga “The Mole Agent” om en äldre man som infiltrerar ett ålderdomshem? Filmen visades på Sundance 2020, och fortsatte till en Oscarsnominering. Nu är hon tillbaka med dokumentären om Augusto och Paulina, som varit tillsammans i 25 år. För åtta år sedan fick han diagnosen Alzheimers, och båda fruktar den dagen han inte längre kommer att känna igen henne. Dokumentären följer paret under en fyraårsperiod, och vi kan nog vänta oss mycket hjärta och smärta i Alberdis ömsinta regi.
 

“Fantastic Machine”

 
 
Dokumentärfilm om transmogrifieringen av fotografisk filosofi och teknologi över mänsklighetens historia. Filmen kontrasterar några av de mest ikoniska bilderna i vårt kollektiva minne med användargenererade bilder som transporterar betraktaren genom tid och rum. Filmen tävlar i World Cinema-sektionen och är regisserad av svenska Plattform Produktions Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.
 

“Infinity Pool”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 infinity 20pool
 
Skräckfilmspremiär i Midnattssektionen med vår egen Alexander Skarsgård i Brandon Cronenbergs regi. James (Skarsgård) och Em (Cleopatra Coleman) njuter av en all-inclusive strandsemester tills James arresteras för ett brott. Strandparadiset uppdagar en pervers subkultur av hedonistisk turism, hänsynslöst våld och surrealistiska fasor. Ingenting för den känslige kanske, men filmen har redan distribution så skräckfilmsfantasterna kan se fram emot svensk biopremiär den 24 mars.
 

“Kim’s Video”

 
 
Aaaah, 90- och 00-talets New York! Vilken filmälskare har väl inte besökt Kim’s Video? En nischad nostalgiresa utlovas när regissörerna David Redmon och Ashley Sabins letar efter Kims 55 000 försvunna hyrtitlar. Den lilla italienska byn Salemi i Sicilien blev hem till arkivet efter att affären slagit igen, men därefter tycks samlingen ha försvunnit. Dokumentären fungerar dock som ett ode till kärleken till film och berättandets bestående kraft.
 

“Landscape with Invisible Hand”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 landscape
 
Förväntningarna är skyhöga inför Cory Finleys (“Thoroughbreds”, “Bad Education”) senaste, även om han denna gång valt ett märkligt tema med livestreamsälskande utomjordingar. De har fört med sig hyperavancerad teknologi som bara de allra rikaste människorna får tillgång till medan resten svälter. Ett tonårspar streamar sitt förhållande som underhållning för att överleva, men snart blir det komplikationer. En skruvad komedi med bland annat Tiffany Haddish i roll-listan och MGM som distributör, vilket låter lovande för snar svensk distribution.
 

“Pretty Baby: Brooke Shields”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 broke 20shields
 
Dokumentärfilm om barnskådisen och Calvin Klein-modellen Brooke Shields av Lana Wilson (“Miss Americana”) som bjuder på en kritisk insikt i Shields barndom och tidiga karriär, samt hennes komplicerade relation till sin mamma och manager Terry. En Hulu-distribution.
 

“Still: A Michael J. Fox Story”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 michael 20j. 20fox
 
Apple TV+ står bakom dokumentärfilmen om den folkkäre skådespelaren Michael J. Fox. Davis Guggenheim kartlägger Michaels kometkarriär fram till Parkinsons-diagnosen satte stopp för den endast 29 år gammal. Tragedin till trots beskrivs dokumentären som en lekfull och humoristisk skildring av en ”evig optimist”.
 

“The Stroll”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 the 20stroll
 
Mera New York-nostalgi fast av det sjabbigare slaget när Kristen Lovell berättar om hur Meatpacking District såg ut på 90-talet, då det var en plats för prostitution. Kristen, som står som medregissör, är en långvarig transaktivist och hennes egna erfarenheter ger en intim och personlig touch till filmen, som läggs upp på både HBO och HBO Max i USA efter Sundance-premiären, vilket bådar gott för Sverige-premiär.
 

“You Hurt My Feelings”

 
Large ce7939a604e9b64689d3123b59f230b7 you 20hurt 20my 20feelings
 
A24 står bakom denna dramakomedi med Julia Louis-Dreyfus i huvudrollen. Nicole Holofcener regisserar berättelsen om en framgångsrik romanförfattare i New York som blir förkrossad när hon få veta att hennes man inte gillar hennes planerade memoarbok. Årtionden av ett kärleksfullt, engagerat äktenskap bleknar i jämförelse med detta enorma svek. Men mannen (Tobias Menzies) har egna problem - han är en terapeut som har slutat bry sig om sina patienter. Roliga insikter utlovas i karaktärers osäkerhet, privilegier och narcissism.
 
Förutom filmerna som premiärvisas hittar vi även Cannes-vinnarna "De åtta bergen" och "Joyland" i programmet, samt den animerade "Den Makalösa Maurice". De är klara för svensk distribution och vas gäller resten - vilken film blir årets snackis? Har vi någon charmig "CODA"-succe i år? Det får vi snart se.
 
Årets Sundance festival pågår mellan den 19-30 januari.
| 19 januari 2023 13:00 |