KRÖNIKA

Skribent

MovieZine

23 januari 2016 | 19:00

Nya serier på gamla idéer

Har tv:s alla manusförfattare drabbats av kollektiv idétorka, eller varför är var och varannan serie helt plötsligt en återupplivad gammal goding?
På söndag är det återigen dags för Mulder och Scully att ta sig an de där svårlösta, märkliga fallen, som ingen annan på FBI verkar vilja ha att göra med. Det var 14 år sedan sist. David Duchovny har sedan dess supit och legat runt i rollen som Hank Moody i sju säsonger av "Californication". Gillian Anderson har under åren bland annat lagt sig till med en övertygande brittisk accent och glänst i rollen som Stella Gibson i BBC:s "The Fall". Men nu kommer alltså "The X-files" tillbaka, den här gången som miniserie. 

Dessvärre verkar många som har sett de första av de sex nya avsnitten inte överdrivet lyriska. Varietys recensent menar till exempel att den en gång så älskade serien inte riktigt verkar veta vad den ska göra av sig själv nu när den är tillbaka, och Time skriver att serien saknar den glöd som den en gång hade.

Visst är det kul att återse en gammal vän, men börjar det inte bli lite väl många gamla bekanta som återvänder till tv-rutan? Förra året kom "Heroes Reborn" och det blev väl inte direkt den succé som ursprungsserien var. "Arrested Developments" comeback för ett par år sedan är ännu ett exempel på en serie som hade svårt att nå upp till de högt ställda förväntningarna. 

I år kommer, förutom "The X-files", även "Prison Break" få en fortsättning. Tio nya avsnitt om fängelsebröderna är planerade. Det kanske är överraskande för alla som minns hur "Prison Break" slutade, men både Wentworth Miller och Dominic Purcell kommer enligt Fox att medverka i den nya serien. I februari släpper Netflix "Huset fullt - igen", uppföljaren till 90-talsserien "Huset fullt". Det pratas även om att samma bolag ska återuppliva "Gilmore Girls". Rory, Lorelai och resten av gänget (troligtvis utan Melissa McCarthy, som ju är den starkast lysande stjärnan från den serien) ska som det verkar återvända till lilla Stars Hollow ännu en gång. Detta rykte är dock inget som har bekräftats ännu. "Twin Peaks", som också planerade en comeback under 2016 ser  ut att dröja till nästa år med nya avsnitt.

De flesta av de nämnda uppföljarna kommer i form av miniserier, i alla fall till att börja med. Kanske är det klokt. För det fanns antagligen en anledning till att serierna lades ned en gång i tiden,  och inte sällan var den anledningen att de började gå på tomgång. 

Samtidigt finns det så klart en lockelse i få se sina gamla favoriter en gång till, och inför varje revival, reboot eller rebirth så finns ju alltid chansen att serien ska bli precis lika bra som den en gång var. Först ut att återfödas i år är alltså "The X-files", och snart visar det sig om det var en bra idé eller om den skulle ha stannat i arkivet.

Första avsnittet av X-files sänds söndagen den 24 januari i USA, fyra dagar senare går det att se på Viaplay och på TV3.

Sara Abdi
| 23 januari 2016 19:00 |