Serie

Skribent

Andreas Samuelson

23 juli 2018 | 15:00

De bästa och värsta nya karaktärerna i ”Orange is the New Black” säsong 6

Den sjätte säsongen av den populära Netflix-serien är äntligen här och som alltid introduceras en rad nya karaktärer. Här är de bästa - och sämsta.
Fansen har väntat otåligt men nu är det dags för sjätte säsongen av den älskade, Emmybelönade fängelsetiden. Många av våra favoritkaraktärer är kvar medan vissa försvunnit efter den nerviga finalen i femte säsongen. Av de nya rollfigurerna som introduceras finns flera minnesvärda - men även några vi gärna sluppit. Varning: mindre spoilers förekommer.
 

De bästa:

 
 

Adeola (Sipiwe Moyo)

 
Bibliotekarien med jamaicansk accent har egentligen ingen större betydelse för intrigerna men den härligt kaxiga attityden och sköna one-liners gör hennes närvaro till en fröjd. Att hon dessutom presenterar den dessvärre kortlivade leken där man byter ut ord mot kändisar i bekanta ordspråk gör inte saken sämre.
 
 

Barb (Mackenzie Phillips)

 
Vår egen tant-MacGyver Frieda har ett förflutet med systrarna och fängelsedrottningarna Barb och Carol. Barb är den mindre stabila drogmissbrukaren av de två men har ett imponerande ordförråd av svordomar och ett hetsigt temperament som man inte bör leka med. Inte den oskyldiga dam hon ser ut att vara.
 
 

Carol (Henny Russell)

 
Barbs syster är den metodiskt lugna men livsfarliga fängelsebossen med förkärlek till godisklubbor och poker. Hon har ett ont öga mot Frieda men tar sig an Red när de finner något gemensamt. Hennes ruggiga kriminella bakgrund hintar dock om att det är en tant man inte bör lita på i första taget.
 
 

Daddy (Vicci Martinez)

 
Latinoflata som är Barbs högra hand och en gammal hallick/knarklangare som vet hur hon ska ta hand om sig själv, även när hon hamnar i trubbel. Daddy är en klassisk OITNB-karaktär i att hon gör dåliga saker trots ett samvete som svider. Hennes oväntade relation med Dayanara är extra spännande.
 
 

Tamika (Susan Heyward)

 
Vakterna i serien är sällan särskilt sympatiska, vilket speciellt gäller sjätte säsongen. Tack och lov för Taystees gamla kollega från hamburgerhak som nu i vaktuniform återförenas med sin fängslade väninna. En mänsklig vakt som slits mellan sina rötter och vara lojal på lagens ofta brutala sida.
 

De värsta:

 
 

Annalisa (Christina Toth)

 
En av de våldsamma knarkarna i Daddys stöddiga gäng och inte direkt någon central karaktär. Men det enda hon gör att tigga droger eller hota någon av våra älskade huvudpersoner. En jobbig bifigur som inte tar alltför mycket plats men tillräckligt för att irritera.
 
 

Badison (Amanda Fuller)

 
En av de största, nya karaktärerna - och en riktig jävlig sådan. En tam bakgrundshistoria och en personlighet som inte ens är tillräckligt provocerande för att hata. Att hon ständigt ska bråka med vår Piper enbart för att hon motivlöst ogillar henne är särskilt tamt.
 
 

Beth (Finnerty Steeves)

 
Pipers cellkamrat är egentligen inte dålig men frustrerande underutvecklad. Hon introduceras som deppig och vek innan hennes fruktansvärda brott uppdagas. Mycket mer händer inte med henne förutom att hon blir en omotiverad bricka i Marias utveckling.
 
 

Ginger (Shawna Hamic)

 
Bland de nya, empatilösa vakterna är den överviktiga Ginger en av de värsta. Hon är inte tillräckligt elak för att hata men hennes slappa självbelåtenhet gör henne extremt osympatisk. Och då har jag inte nämnt hennes ständiga citerande av självhjälpsböcker och Dr. Phil.
 
 

Hellman (Greg Vrotsos)

 
En annan vakt som mest existerar för att göra livet surt för både fängelseinternerna och tittarna. En överdriven brist på medmänsklighet utmynnar i konstant, omotiverat våld mot flera av rollfigurerna. Inte blir det bättre när han utnyttjar vissa av dem för att bli avsugen.
 
"Orange is the New Black" är tillbaka med nya säsongen på Netflix på fredag.
 
Vilka är dina favoriter från tidigare säsonger? Och vad ser du mest fram emot i den sjätte?
| 23 juli 2018 15:00 |