Film

Skribent

Kim Nilsson

10 september 2009 | 13:03

Nya fräscha danssteg i "Fame"

Musikalen Fames ledord var att bli ihågkommen för evigt. Och med tanke på att den populära uppsättningen både nått ett otal scener, blivit en film och tv-serie känns det helt logiskt att man nu gör en remake av filmen.

Och regissören Kevin Tancharoen utlovar dansscener som inte är filmade ur tio olika vinklar.

-En riktigt bra dansekvens ska vara filmad som en monolog eller en biljakt, säger han till Collider.com.

Med program som "Let's Dance", "America's Best Dance Crew" och "So You Think You Can Dance" har det blivit rejält inne att dansa igen. Framför allt hisnande rörelser i närmast obeskrivbara koreografier känns speciellt trendigt. I filmvärlden tänker man därför kassera in på detta fenomen genom att göra en remake av musikalen och klassikerfilmen "Fame". Något som också följer den trend inom filmvärlden där allt fler 80-tals rullar får en uppdatering i modern tid. Av någon anledning finns det dock rätt lite både skrivet och filmat från själv inspelningen av filmen trots att den får amerikansk premiär så snart som den 25 september.

Men när man väl hittar små gömda intervjuer med bland annat regissören Kevin Tancharoen så visar det sig att "Fame" knappast kommer att vara någon "High School Musical". I en intervju med Collider.com berättar han att filmen kommer att ha originalets svärta och passion men att historien däremot kommer att utspela sig i modern tid vilket kommer att innebära några nyheter.

- Vår film är mer en form av återinspiration av originalet. Det enda som egentligen är samma är att den handlar om unga tonåringar som går i en kulturskola med sång och dans. Vi har skapat något helt nytt bland karaktärerna, vissa delar kommer man att känna igen, men annars startar vi helt från början, säger han till Collider.com.

Bland de kända låtarna från "Fame" kommer det både att finns gamla godingar, men också en del nyskrivet material. Kevin Tancharoen lovar dock att det inte kommer att bli för mycket hip-hop, som de flesta andra dansfilmerna på senare år har innehållit.

- Vi behåller det som gjorde originalet så bra och så tar vi in lite moderna idéer och musik. Men vi tänker inte försöka göra filmen cool genom att hoppa på rap och hip hop för det skulle vara alldeles för enkelt, säger han under samma intervju på Collider.com.

Själv är regissören en erfaren dansare som både dansat bakom och gjort koreografi till artister som Madonna och Britney Spears. Han har regisserat scenshower, tv-serier och musikvideos så steget till att göra långfilm som handlar om hans stora passion dans, kändes knappast långt. För Collider.com berättar han att "Fame" blir ett utmärkt tillfälle att visa var dansfilmer som "Step Up" och "Stomp the Yard" kommer ifrån för dagens unga publik.

- Det är viktigt att visa hur tufft livet kan vara när man är ung och har en dröm inom något kreativt. Det räcker helt enkelt inte med att ha talang och det vill jag visa genom alla dansnummer i filmen. De ska inte bara vara med för att vara häftiga, de måste säga något och det har varit en stor utmaning för mig.

De flesta skådespelarna i de yngre rollerna är namn som knappt är kända för de breda massorna. En som snart säkert kan räkna sig in i Hollywoods nya unga generation är Nautri Naughton som förutom rollen i "Fame" också kommer att gestalta Lil'Kim i filmen "Notorious" som handlar om mördade rapartisten Notorious B.I.G. Hon berättar för Blackfilm.com om sin medverkan i "Fame".

- Jag är verkligen glad och förväntansfull inför premiären. Jag spelar karaktären Denise som är en klassiskt skolad pianist som också är sångerska. Man kan säga att det är som originalets Irene Cara-roll. Det är roligt att det här blir en "Fame" för en helt ny generation som också tar upp många viktiga ämnen. Det kommer inte blir som "High School Musical" eller något annat bubbelgumslätt. Vi vill visa hur det är att vara ung och ha en ambition att bli scenartist och med allt bra och dåligt som det innebär. Jag tror det kommer att bli skitbra!

Andra nykomlingar som syns i filmen är Kay Panabaker, Anna Maria Perez de Tagle och Asher Brook. Om eleverna är gröngölingar på vita duken så är knappast Fameskolans lärare det. Här finns bland annat tv-stjärnorna Kelsey "Fraser" Grammer och heliumrösten Megan Mullally från "Will och Grace" med. Som skolans rektor ser vi dessutom legenden Debbie Allen, som även var med i filmen och tv-serien "Fame" som kom under 1980-talet. För henne blir det som att återvända till där det började, trots att hon varit danslärare i flera år då hon inte regisserat eller varit gästdomare i "So You Think You Can Dance".

- Det är roligast att lära elever att uppträda i musikaler eftersom det finns många dansare som är rädda för att sjunga eller prata. När jag fick  mitt första dansjobb på Broadway så tog jag även rollen som ersättare för huvudrollen och sa att jag både kunde skådespela och sjunga utan att egentligen kunna det så jag fick sedan ta lektioner i det flera gånger i veckan i ett halvår. Jag tycker det är roligt att hjälpa mina studenter att hitta självförtroende och uttryck och att få dem att upptäcka andra dimensioner i deras talang, berättade hon för Dance Magazine för några år sedan. Man får anta att hon anammat detta som rektor i filmen.

En annan sak som nya Fame kommer att återta är att visa upp dansscener i långa tagningar utan en massa närbilder och klipp. Regissören Kevin Tancharoen berättar för Collider.com att han är trött på de dansnummer i dagens filmer där man filmat allt ur tio olika vinklar och sedan klipper ihop det till en nästan epilepsiframkallande sekvens.

- Det är inte min personliga smak och jag hoppas att andra kommer att inse hur häftigt det blir att filma allt ur en vinkel i "Fame". Jag vill att man kommer att påminnas om hur bra dansfilmerna var förut. För mig ska en lyckad danssekvens vara skapad via storyboard och sedan utformad som en monolog eller en actionsekvens som en biljakt. Man måste ha tempo och en bra början och ett slut, precis som i en hetsig jakt för att det ska kännas bra.

I Sverige blir det premiär för den snabbfotade filmen den 9 oktober i år och tidiga trailers skvallrar om att dansfantaster knappast kommer att bli besvikna. Samtidigt får vi också en historia som vittnar om utveckling och en inte alltför lätt vardag. En salt sida till den sockerspeedade dansen med andra ord.

Låter som en lyckad kombination.

| 10 september 2009 13:03 |