Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 februari 2022 | 08:55

Fyra nya bilder från efterlängtade vikingafilmen ”The Northman”

Regissören Robert Eggers delar med sig av nya detaljer kring den våldsamma hämndhistorien.
Vi har redan sett och imponerats av bilderna på Alexander Skarsgård som förvandlats till en best inför rollen som hämndlysten vikingakrigare. 
 
Nu kommer ytterligare en smygtitt på ”The Northman”, den efterlängtade nya filmen från regissören Robert Eggers som gett oss ”The Witch” och ”The Lighthouse”. Efter två mer avskalade och obehagliga dramathrillers går han all in på en episk och storslagen vikingasaga med action och övernaturliga element. 
 
- Det var trevligt att få lämna ett begränsat utrymme och göra en hämndsaga från vikingatiden. Det här är ett epos, bokstavligt talat. Vi byggde tre byar och flera vikingaskepp, berättar han för IGN
 
Large cbc29f9f0aaf6a9363a303b3648a25b2 northman2
 
Alexander Skarsgård spelar en av filmens huvudroller, Amleth, som regissören kallar för en ”kickass warrior”.
 
- Vi har väl alla hört om bärsärkar. Men det finns ett annan slags vikingakrigare som gick bärsärkagång av ilska. De var ofta kungens livvakter. Bärsärk betyder ”björnskjorta”. De är väldigt mycket avklädda i filmen. Nakenhet verkar inte ha varit så vanligt på vikingatiden men det ansågs skrämmande. 
 
Large cbc29f9f0aaf6a9363a303b3648a25b2 northman3
 
På nästa bild ser vi Claes Bang som Fjolnir. "Den mest historiskt korrekta vikingahjälmen i filmen" enligt Eggers som i övrigt inte bekymrade sig alltför mycket med att vara historiskt korrekt. 
 
- Det är inte alls viktigt i filmskapande. Man kan göra en grymt bra historisk film utan att vara historiskt korrekt, se bara på Coppolas "Dracula". Skulle jag vara superstrikt hade jag gjort vissa val annorlunda, men man vill ha lite variation. Knappt några vikingahjälmar från den perioden har upptäckts, så man får gissa lite. 
 
Large cbc29f9f0aaf6a9363a303b3648a25b2 northman4
 
Här är en bild på Ingvar Sigurdsson i rollen som kallas He-Witch, plus ett mumifierad huvud med kopplingar till nordisk mytologi. 
 
- Oden sparade Mimers huvud, som hölls vid liv med örter och kunde berätta för Oden allt han ville veta. Vi har en scen som är inspirerad av det. Sen är det viktigt at veta att den här trollkarlen bär en brosch som bara en kvinna skulle bära. En viss typ av magi var bara avsedd för kvinnor. Många manliga utövare av den magin var utstötta av samhället och skulle nog kallas queer idag.
 
Large cbc29f9f0aaf6a9363a303b3648a25b2 northman
 
Slutligen en bild på Ethan Hawke som Kung Aurvandil. 
 
- Jag såg honom spela Shakespeare på scen och visste att det här skulle vara hans grej. Men för biopubliken kan det bli något oväntat, säger Robert Eggers till IGN.
 
"The Northman" får svensk biopremiär 13 april. Hur är era förväntningar på filmen?
| 22 februari 2022 08:55 |