Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 april 2024 | 20:30

Nu på Viaplay: "Mad Max"-regissören George Millers snygga fantasydrama förför

Tilda Swinton, Idris Elba och George Miller gör film ihop. Låter inte det som tre heta önskningar som infrias hos varje cineast?
Berättelser om kungar och drottningar, magi och mystik, kärlek och svek är lika gamla som mänskligheten själv. George Millers nya fantasyfilm är en hyllning till berättelsernas förmåga att svepa bort oss till främmande platser och tider, och stänga ute vardagens brus - kanske särskilt värdefullt i dagens digitala värld där skärmar och Wi-Fi dominerar våra liv.
 
Nu kan du låta dig förföras av "Tre tusen år av längtan" på Viaplay. Den fick världspremiär på filmfestivalen i Cannes 2022, men tyvärr blev det ingen mer bioduk för det spektakulära fantasy-äventyret. Filmen floppade i USA och förvisades direkt till VOD-tjänster.
 
I filmen får vi möta Dr. Alithea Binnie (Swinton), en skeptiker och historiker som reser till Istanbul. Där köper hon en gammal lampa som visar sig komma med en ande (Elba) på köpet... och precis som i sagorna erbjuder han henne tre önskningar.
 
En unik story, det får man ge dem. Och absolut sevärd bara på grund av det. George Miller (snart tillbaka med "Mad Max"-prequeln "Furiosa") gör ju rätt snygga filmer. Men "Tre tusen år av längtan" lämnar ändå lite att önska.
 
Det här är en film som "förför sin publik med två toppskådespelare, spektakulärt vackra scener och effekter värdiga en blockbuster. Men ingen av berättelserna känns tillräckligt gripande eller intressanta. Lite småsegt, faktiskt", kunde man läsa i min recension från Cannes.
 
"Tre tusen år av längtan" finns nu att streama på Viaplay. Du kan också hyra filmen hos bland annat SF Anytime och Rakuten TV.
 
| 8 april 2024 20:30 |