Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

14 januari 2024 | 18:30

Nu på Viaplay: Den explosiva krigsthrillern som blev unik Oscarsvinnare

"The Hurt Locker" fick inte bara högsta betyg av MovieZine, den gav också Kathryn Bigelow som första kvinna en Oscar för bästa regissör.
Kathryn Bigelow hade några svåra år bakom sig, där hon senast hade gjort utbåtsfloppen "K-19: The Widowmaker", när hon tog sig an den adrenalinstinna krigsthrillern "The Hurt Locker". Och det gick verkligen vägen.
 
"The Hurt Locker" utspelar sig under Irakkriget, och följer en bombstyrka som i krigets kaos tvingas till en farlig katt-och-råtta-lek, i en stad där alla skulle kunna vara fienden och allt skulle kunna vara en bomb.
 
Manusförfattaren och journalisten Mark Boal arbetade som reporter med en riktigt bombgrupp i Irak, vilket uppenarbarligen hjälpte filmen med den realism och nerv som behövdes. Men så vann också manuset en Oscar för bästa originalmanus.
 
Fast vad som gör "The Hurt Locker" och specifikt Kathryn Bigelow så speciella i Oscarssammanhang är inte bara att det var första gången en kvinna vann pris för bästa regi, utan första gången en kvinna regisserade filmen som vann en Oscar för bästa film.
 
Bara trist att det skulle dröja ända till 2010.
 
Vår recensent Nils Karlén gav "The Hurt Locker" högsta betyg i sin recension: "Tillsammans med det rakbladsvassa manuset, det extremt effektiva kameraarbetet och Bigelows förmåga att iscensätta mardrömslika spänningsscener gör det den enkla berättelsen om tre soldater till en av årets allra bästa filmer."
 
Filmen börjar med ett citat, "the rush of battle is a potent and often lethal addiction, for war is a drug" och enligt Karlén genomsyrar det hela filmen: "I de 131 minuter som följer hamrar hon in budskapet gång på gång tills man sitter där och känner sig helt utpumpad av den cocktail av förvirrade män, nitroglycering och nära döden-upplevelser som är "The Hurt Locker"."
 
I rollistan ser vi bland andra Jeremy Renner (som Oscarsnominerades för bästa manliga huvudroll), Anthony Mackie, Evangeline Lilly, Ralph Fiennes, David Morse och Guy Pearce.
 
"The Hurt Locker" finns tillgänglig att streama hos Viaplay från och med idag. Men skulle du inte ha just den tjänsten, går det bra att kolla in Prime Video också. 
 
 
Vad tycker du om "The Hurt Locker", och förtjänade Kathryn Bigelow sin regioscar? Kommentera och diskutera gärna.
 
| 14 januari 2024 18:30 |