Film

Skribent

MovieZine

6 januari 2024 | 15:00

Nu på SVT Play: Spännande tysk kuppfilm gjord i en enda lång tagning

134 minuter och inte ett enda klipp.
Bland helgens nya långfilmer på SVT Play vill vi rekommendera "Victoria" från 2015. Det är en dramathriller som kretsar kring ett bankrån och en vild natt i den tyska huvudstaden.
 
Den unga spanjorskan Victoria har nyligen flyttat till Berlin och under en utekväll träffar hon den charmige Sonne och hans tre kompisar. När gänget lovar att visa Victoria "det riktiga" Berlin så accepterar hon glatt. Vad Victoria inte vet är att killarna i gänget är skyldiga någon i undre världen en tjänst och just denna kväll har det blivit dags att betala tillbaka.
 
Filmen blev en stor snackis eftersom den är inspelad i en enda lång tagning genom Berlin. Under de 134 minuter som storyn pågår sägs det att filmskaparna inte klipper en enda gång. Det krävdes bara tre försök. Samtidigt var manuset bara 12 sidor långt, då det mesta av dialogen improviserades av skådespelarna själva.
 
- Det är inte en film. Det handlar inte om ett bankrån. Det är ett bankrån. Inga klipp. Ingen CGI. Inga billiga tricks. Inga dyra tricks, heller. Bara en tagning, har regissören Sebastian Schipper sagt.
 
 
Ett imponerande och annorlunda projekt, tyckte vår recensent (även om storyn i sig lämnar en del att önska):
 
"Här rör sig kameran mellan närmare 20 olika inspelningsplatser. Från en nattklubb ut på gatan, in i en butik, vidare till ett hyreshus, sedan ett café, in i en bil som tar fyra skådespelare till en helt ny del av staden… Finns det dolda klipp i filmen (något som regissören starkt förnekar) så bör du ha korpögon för att upptäcka dem." (Läs MovieZines recension här...)
 
I rollerna ser vi Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit med flera.
 
"Victoria" ligger kvar på SVT Play fram till 4 februari.
| 6 januari 2024 15:00 |