Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

16 december 2023 | 13:00

Nu på SVT Play: Anthony Hopkins starka drama lämnar ingen oberörd

Anthony Hopkins och Olivia Colman möts i ett starkt drama som fick högsta betyg av vår recensent, och hon var inte ensam om hyllningarna.
Fransmannen Florian Zellers regidebut, efter egen pjäs. En bra start på filmkarriären. "The Father" samlade ihop sex nomineringar på Oscarsgalan 2021 och drog hem två, bland annat för bästa manus efter förlaga till Zeller och medförfattaren Christopher Hampton ("Farligt begär").
 
Anthony Hopkins fick den andra guldgubben, för rollen som den åldrande Anthony. Han närmar sig 80 men ser inte någon anledning till oro i vardagen. Det gör däremot hans dotter Anna (Oliva Colman). Med vanmakt försöker hon hjälpa fadern när han försvinner allt djupare in i sin förvirrade värld av minnen och vanföreställningar.
 
Olivia Colman, ja, som verkligen gått från klarhet till klarhet och utecklats till en av vår tids bästa och mest intressanta skådespelare.
 
Vår recensent Charlotte Brage gav filmen högsta betyg. Hon beskrev den som ett rörande konstverk om demens och livets slutskede, och var helt förbluffad "av regissören och tillika pjäsförfattaren Florian Zellers förmåga att skifta fokus mellan så många olika parters synvinklar, med bara ett par korta meningar och scener. Vi förstår Anthonys frustration av de ständigt skiftande minnen han hårt klamrar sig fast vid, och trots att det mestadels är Anthonys film så får vi lida lika mycket med Annes helhjärtande och välvilliga kämpande."
 
"The Father" finns tillgänglig på SVT Play från den här helgen, och går att se till den 14 januari 2024.
 
| 16 december 2023 13:00 |