Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 januari 2024 | 15:00

Nu på SVT Play: "Oemotståndligt skådespel i ny tv-serie om smärta"

Den Guldbaggebelönade regissören och manusförfattaren Gabriela Pichler ligger bakom den nya tv-serien "Painkiller", som idag släppts på SVT Play.
Ibland missar man nästan nya guldkorn till tv-serier av bara farten. Det finns ju hela tiden så mycket nytt att välja på. "Painkiller" är precis en sådan serie som jag själv var nära på att döma ut lite på förhand. En svensk tv-serie med mer eller mindre helt okända skådespelare - och en poster som nästan får en att förvänta sig en dokumentärserie om svenskars ökade pillerkonsumption.

Men efter att ha skrapat lite på ytan och förstått att det här faktiskt var en "riktig" tv-serie, dessutom skapad av den Guldbaggebelönade regissören och manusförfattaren Gabriela Pichler ("Äta sova dö"), så ville jag ändå ge serien en chans. Sedan gick det inte att stänga av. Efter att ha startat det första avsnittet så visar det sig nämligen snabbt hur "Painkiller" bjuder på helt oemotståndligt skådespel i en ny tv-serie om smärta, i olika former.
 

"Dodana och Snežana är helt otroligt bra i sina roller"

 
Snežana Spasenoska och Dodana Imeri i "Painkiller".
 
I huvudrollerna hittar vi den nyexade skådespelerskan Dodana Imeri som dottern Andrea samt Snežana Spasenoska som balkanmorsan Dijana (i sin skådespelardebut). Dodana och Snežana är helt otroligt bra i sina roller. Med en kemi framför kameran som verkligen får "Painkiller" att stå ut ur mängden.

Dottern Andrea är en i branschen erkänd konstnär, som däremot inte tjänar några större summor på sin konst. Mamma Dijana hatar sin dotters konstiga jobb och lider själv av fibromyalgi, kronisk smärta i kroppen, efter ett hårt arbetsliv som städerska och fabriksarbetare. Men kärleken mellan mor och dotter är starkare än allt.

Vi får även en ovanligt diskbänksrealitisk (men ofta rolig) insyn i en svensk invandrarfamilj som inte lever i en thrillervärld fylld av skjutningar och droger. Utan istället är det ett mer "vanligt" liv vi får följa, med matlagning där alla bjuds på mat och andra kulturskillnader kring hur man inte får klaga på vissa saker men samtidigt förväntas klaga på annat. Och allt är samtidigt otroligt välspelat, skrivet och regisserat.
 
 
Den första säsongen av "Painkiller" kommer att bestå av totalt sex avsnitt. De två första finns redan nu tillgängliga hos SVT Play. Den 29 januari börjar avsnitten även att visas på SVT1.
 

Läs också: 13 nya filmer nu på SVT Play

 
Kommer du också att ge "Painkiller" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 26 januari 2024 15:00 |