Film

Skribent

Thomas Linnaeus

14 december 2023 | 11:00

Nu på Prime Video: Alexander Skarsgård gör sitt livs roll i brutalt förbisedd vikinga-action

Har du missat den episka hämndsagan om vikingaprinsen Amleth, så finns nu “The Northman” med Alexander Skarsgård att se på Prime Video.
Efter “The Witch” och “The Lighthouse” ville Robert Eggers byta genre. Resultatet blev vikingafilmen “The Northman” med Alexander Skarsgård i huvudrollen. Här har vi en rafflande thriller som bygger på berättelsen om Amleth, som Shakespeares “Hamlet” är baserad på.
 
Vid ung ålder mördas Amleths far och han måste fly från sin hemby. Blodig hämnd utlovas och Skarsgårds karaktär växer upp. Snygga miljöer blandas med gastkramande action och Skarsgård är helt förtrollande i rollen. Allt om honom skriker nämligen viking.
 
 
När MovieZine intervjuade Skarsgård om “The Northman”, fick vi veta mer om bakgrunden till filmen. Stjärnan understryker att han inte ligger bakom manuset eller berättelsen, men att han länge velat göra en vikingafilm:
 
- Jag hade en ganska lös dröm, eller idé sen många år tillbaka, om att göra en episk vikingafilm som kändes hundra procent autentisk, och gärna baserad på de gamla isländska sagorna. Jag kände inte att jag hade sett det någon gång. Och det vore ju såklart min dröm att få vara med på en sådan resa. Det var så det började.
 
Även om “The Northman” var en succé bland kritikerna, så var filmen tyvärr en mindre flopp på bio. Produktionen hade en budget på omkring 70-90 miljoner dollar, och lyckades bara håva in ungefär 69 miljoner dollar i intäkter. Men Eggers hänger nog inte läpp för det.
 
Med “The Northman” visar regissören att han är en mästare på olika genrer, och nästa år hoppar han tillbaka på skräckspåret med “Nosferatu”. Här byter han ut Alexander mot lillebror Bill Skarsgård, som får ta över rollen som den ikoniske och obehaglige Count Orlok.
 
Vilken rolltolkning är den bästa bland Alexander Skarsgårds filmer?
| 14 december 2023 11:00 |