Film

Skribent

MovieZine

1 maj 2024 | 21:45

Nu på Netflix: Hugh Jackmans monsterfilm från 2004 slaktades av kritiker - fans kallar den "underskattad"

Ingen Wolverine i sikte... däremot möter vi både Dracula, Frankensteins monster och varulvar.
Netflix har just lagt till äventyrsskräckisen "Van Helsing" till sitt utbud. En varning är kanske på sin plats: filmen är en av Hugh Jackmans mest sågade, och nämns ofta som en av 2004 års sämsta filmer.
 
Hugh Jackman hade just slagit igenom i rollen som Wolverine i två "X-Men"-filmer när han fick leda den här påkostade monsterrullen. Karaktären är Abraham van Helsing, skapad av Bram Stoker i den klassiska romanen "Dracula". Fast... i den här versionen tar man sig lite friheter, och kallar honom Gabriel van Helsing. Denne van Helsing är löst inspirerad av originalet - en monsterjägare som får tackla både greve Dracula, Frankensteins monster, Dr. Jekyll och Mr. Hyde samt Wolf Man.
 
Filmen var tänkt som en hyllning till de klassiska, svartvita monsterfilmer som Universal producerade under 1930- och 40-talet. För regin stod Stephen Sommers som hade nått stora framgångar med "Mumien"-filmerna.
 
"Van Helsing" spelade in 300 miljoner dollar på bio, men slaktades av kritikerna vid sin biopremiär för ganska exakt 20 år sedan. Den rankas av Rotten Tomatoes som en av Jackmans allra sämst betygsatta filmer.
 
Här på MovieZine vässade vår recensent pålen och delade ut lägsta betyg till "...ett sånt där actionäventyr med halvhyfsade CGI-effekter som lämpar sig utmärkt som Happy Meal men som i övrigt inte gör en människa över ensiffrigt glad".
 
Men något har hänt under de senaste 20 åren. Det verkar som att "Van Helsing" har fått ett visst kultfölje. Runt om på Youtube hittas videorecensioner som kallar den "kriminellt underskattad" och "bortglömd men helgalen". En artikel med rubriken "Varför jag älskar Van Helsing" hyllar Frankensteins monster som en djupt tragisk figur, plus andra ljuvliga dumheter som gör filmen "så dålig att den blir bra".
 
Bedöm själv - "Van Helsing" finns nu att streama på Netflix. Filmen hittas även på SkyShowtime och på Prime Video.
 
| 1 maj 2024 21:45 |