Film

Skribent

MovieZine

23 december 2023 | 04:00

Nu på Netflix: Är detta 2020-talets bästa superhjältefilm? "Mörkt och skitigt"

Betyg 7,8 på IMDb. Tre Oscarsnomineringar. Tre timmar stenhård serietidningsaction från DC.
Netflix preppar inför julledigheten med att ta hjälp av de riktigt stora och starka grabbarna. Igår landade Tom Cruise-rullen "Top Gun: Maverick" på tjänsten, men även "The Batman" - två magnifika actionrullar som förgyllde filmåret 2022.
 
Med "The Batman" fick regissören Matt Reeves det svåra uppdraget att övertyga publiken och fansen: behövdes det verkligen ännu en film om Gothams maskerade hämnare? Och behövde vi se ännu en skådis ta över manteln?
 
Men jo, denna noir-dränkta tolkning av tidernas kanske främste serietidningshjälte vann över oss snabbt, med sin spännande story om en ung hjälte (eller antihjälte?) som precis fått på sig dräkten för att rensa upp gatorna i den korrupta metropolen.
 
 
Robert Pattinson ger oss en dyster Bruce Wayne, Colin Farrell är knappt igenkännlig som gangstern Pingvinen och Zoe Kravitz spelar en tuff Catwoman. Och som kronan på verket - Paul Dano levererar en kuslig version av skurken The Riddler, som ger sig efter stadens mäktigaste män och lämnar efter sig kluriga gåtor.
 
Det är här som oemotståndliga David Fincher-vibbar kommer in som får tre timmar att flyga förbi. "Mörkt och skitigt" skriver vår recensent:
 
"Regissör Matt Reeves satsar på att lämna avtryck i Batmanskorna - med mer än en hint av flört med seriemördargenren. Här finns en swagger och en estetik som omfattar allt från filmens briljanta soundtrack till eftertexterna. "The Batman" levererar ett hårt paket av action, intriger och förförelse".
 
"The Batman" har varit streamingexklusiv på HBO Max, men finns alltså nu även att hitta på Netflix.
 
| 23 december 2023 04:00 |