Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

1 januari 2024 | 20:30

Nu på Netflix: Arnold i satirisk sci-fi med 80-talsneon och häftig action

Kan Arnold Schwarzenegger och Stephen King verkligen fungera tillsammans? Jodå. I den här alltför ofta ignorerade 80-talspärlan går det alldeles utmärkt.
"The Running Man" är (löst) baserad på Stephen Kings roman "Den flyende mannen", som han skrev under pseudonymen Richard Bachman.
 
Filmen utspelas i ett dystpopiskt 2017 där ekonomin kollapsat, mat och olja är bristvaror, och USA är en totalitär polisstat uppdelad i militära zoner. Det mest populära programmet på tv är "The Running Man", en nn makaber katt-och-råtta-lek där oskyldiga medborgare jagas och dödas av specialtränade mördar-atleter.
 
Arnold Schwarzenegger spelar en polishelikopterpilot som blir uttagen till programmet efter ha vägra skjuta på obeväpnade civila. Eller, ja, det är väl mer komplicerat än så, men det är bättre ni ser filmen än att jag återger hela handlingskedjan här.
 
När vår skribent Andreas Samuelson skrev om 5 riktigt bra Stephen King-filmer som du aldrig sett, blev "The Running Man" en av de utvalda: 
"Storyn inte helt olik framtida titlar som ”Battle Royale” och ”Hungerspelen” men med en satirisk pekpinne mot TV-kultur samt 80-talsglada neonfärger så är det häftig action som kanske inte riktar sig mot Kings vanliga fans men bjuder på hejdlös underhållning."
 
"The Running Man" går nu att streama fritt på Netflix.
 
 
| 1 januari 2024 20:30 |