Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 april 2024 | 22:00

Nu på Netflix: Peter Jacksons mäktiga monsterfilm är ”en fest för ögonen”

2005 års ”King Kong” är tillbaka i utbudet på svenska Netflix.
Får du inte nog av stora monsterfighter efter den bioaktuella ”Godzilla x Kong”? Gör ett återbesök på Skull Island och möt King Kong i Peter Jacksons storslagna vision från 2005.
 
När ”Sagan om ringen”-regissören lade den episka Tolkien-trilogin bakom sig trodde man kanske att han skulle gå tillbaka till något... mindre och enklare. Men icke. Jackson hoppade direkt på nästa dröm, en remake av favoritfilmen ”King Kong” från 1933.
 
Även denna utspelar sig på 30-talet - en fin touch och en av många blinkningar till originalfilmen. Med moderna specialeffekter till hands skapar Peter Jackson en levande och farlig värld där jätteapan inte är det enda hotet…
 
Annars ligger lika stort fokus på de mänskliga karaktärerna som på de skrämmande monstren. Filmen följer den arbetslösa skådespelerskan Ann Darrow (Naomi Watts) som följer med regissören Carl Denham (Jack Black) på filminspelning på en avlägsen och mytomspunnen ö.
 
I rollistan finns även Adrien Brody, Jamie Bell - och förstås Andy Serkis, Gollum-skådisen som här fick ge liv åt den ikoniske King Kong med hjälp av performance capture.
 
”Resultatet är mäktigt, överrumplande och en aning för långt. Precis som en klassisk matiné ska vara” skrev MovieZine vid biopremiären 2005. ”Flmen ser otroligt snygg ut. Men det är inte bara en fest för ögonen. Skådisarna är bra och ger lite tyngd till ett material som annars är lätt som luft.”
 
"King Kong" finns nu att streama på Netflix. Du kan också se filmen på Prime Video.
 
| 17 april 2024 22:00 |