Film

Skribent

MovieZine

23 januari 2024 | 11:30

Nu på Netflix: Tarantinos underskattade gangsterrulle från 1997 är "en riktig dynamitfilm"

Samuel L. Jackson och Robert de Niro har minnesvärda roller.
Netflix skämmer bort oss Tarantino-älskare med flera klassiska filmer i utbudet. Nyligen dök "Pulp Fiction" (1994) upp och nu får den sällskap av kuppfilmen "Jackie Brown" (1997).
 
Blaxploitation-stjärnan Pam Grier hamnade åter i rampljuset med titelrollen som Jackie - listig flygvärdinna med ett kriminellt förflutet, som blir indragen i en komplott mot en knarkhandlare.
 
I Quentin Tarantinos fantastiska filmografi är det oftare de spektakulära filmerna som "Kill Bill" eller "Inglourious Basterds" som får all uppmärksamhet. När MovieZine rankade regissörens 10 långfilmer hamnade "Jackie Brown" på plats 8.
 
Men det här är "en mogen, sofistikerad och ytterst välspelad thriller" som visar upp en annan sida av Tarantino. (Läs MovieZines recension här...)
 
Pam Grier är monumental i huvudrollen och den varma empati som genomsyrar varje bildruta är förtrollande, enligt MovieZines skribent.
 
"Efter det kataklysmiska genombrottet med "Pulp Fiction" var det många som förväntade sig att Tarantino skulle fortsätta i samma anda med sin nästa film, vilket antagligen är förklaringen till det ljumma mottagande som "Jackie Brown" fick" skriver Viktor Jerner i sin Tarantino-ranking.
 
"Den är inte i närheten av lika "flashig", både tempot och dialogen har skruvats ner rejält och karaktärerna är mycket mindre förhöjda. Med tiden verkar det lyckligtvis som att allt fler inser att annorlunda inte nödvändigtvis behöver betyda sämre i det här fallet, för även här har Tarantino lyckats leverera en riktig dynamitfilm."
 
 
I övriga roller syns stjärnor som Samuel L. Jackson, Robert de Niro, Bridget Fonda och Michael Keaton. Den sistnämnde spelade samma rollfigur, FBI-agenten Ray Nicolette, även i Steven Soderberghs "Out of Sight" som kom året därpå. Båda filmerna bygger nämligen på romaner av Elmore Leonard.
 
På Netflix hittar du också Tarantinos "Pulp Fiction", "Django Unchained" och "Inglourious Basterds".
| 23 januari 2024 11:30 |