Film

Skribent

MovieZine

16 april 2024 | 17:30

Nu på Netflix: En av tidernas mest odödliga klassiker - rankad 2:a på IMDB:s topplista

Ett mästerverk även efter 50 år.
Är det dags att avlägga nytt besök hos Don Corleone? En av 70-talets mest ikoniska filmer, ”Gudfadern”, har just flyttat in igen på Netflix.
 
Francis Ford Coppola står för regin för denna mäktiga maffia-klassiker som imponerar på filmälskare såväl som kritiker även efter 50 år. Med sig har han en svårslagen ensemble med Marlon Brando och Al Pacino i täten.
 
Filmen handlar om gangsters och maffian, men är också en familjekrönika och en metafor för det amerikanska samhället. Likt i Mario Puzos roman, som filmen bygger på, skildras den organiserade brottsligheten från insidan med betoning på familjebanden.
 
"Gudfadern" är inte bara den största maffiafilmen genom tiderna, utan också en av filmhistoriens största bedrifter överlag. ”Ett odödligt mästerverk och ett oförglömligt stycke historia som alltid kommer ha sin plats i filmhistorien” kan du läsa i MovieZines recension.
 
 
När han gjorde "Gudfadern" var Coppola redan en hyfsat erfaren regissör, men hade aldrig nått någon särskild framgång. Under inspelningen fanns det inget som tydde på att "Gudfadern" skulle bli ett mästerverk.
 
Produktionsbolaget var missnöjda med Coppolas arbete och hotade flera gånger med att avskeda honom. De bråkade inte minst om castingen. Marlon Brando var inte populär för huvudrollen när producenterna fick tycka till. Rollen som Michael Corleone var tänkt att gå till stjärnan Robert Redford istället för den okände Al Pacino.
 
Lyckligtvis fick Coppola sin vilja igenom. Och vilken succé! Kritikerna, publiken, ja hela världen föll pladask och bugade inför don Corleones fötter. Filmen nådde stora framgångar på bio, vann Oscars (bland annat för Bästa film) och ligger dessutom på stadiga #2 på IMDb:s lista över tidernas bästa filmer. - endast slagen av 1994 års "Nyckeln till frihet". (Rätt eller fel? Det kan debatteras...)
 
Nu finns "Gudfadern" åter i utbudet på Netflix, redo att förföra oss på nytt. Det är så att säga ett erbjudande svårt att motstå.
 
 
Se några ikoniska filmscener nedan.
 
| 16 april 2024 17:30 |