Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 november 2023 | 04:00

Julafton kom tidigt till Netflix: Se en älskad svensk klassiker i ny skrud

Julklassikern gör comeback som spelfilm med Jonas Karlsson.
Sedan mitten av 1970-talet har den animerade ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” varit ett kärt inslag i tv-rutan. Varje jul återvänder Per Åhlins berättelse för att påminna oss om vad julen handlar om. En kär tradition förvaltas nu vidare av regissören Hannes Holm.
 
Vintern 2021 var det biopremiär för spelfilmen med samma titel. Den utvecklar historien om den 14-årige pojken, Karl-Bertil, som bestämmer sig för att stjäla julklappar från de rika så att även de fattiga får fira jul.
 
I rollerna ser vi debutanten Simon Larsson, Jennie Silfverhjelm och Vanna Rosenberg. Jonas Karlsson känns knappt igen men är i formidabel form som den girige varuhusdirektören Tyko Jonsson. Det är han som har alla de minnesvärda replikerna, precis som i originalet.
 
 
”Spelfilmsversionen av Tage Danielssons tecknade klassiker bjuder på småputtrig julstämning men ger stundtals ett något tafatt intryck" tyckte MovieZines recensent, som tydligen inte helt greps av julkänslan.
 
Men har du missat filmen på bio eller vill smyga igång julen och börja smutta på glöggen redan nu, så vet du var du kan hitta ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”.
| 1 november 2023 04:00 |