Serie

Skribent

Patrik Jonsson

16 januari 2014 | 20:01

Nu kommer HBO:s nya gayserie "Looking"

Det har faktiskt hunnit passera närmare 15 år sedan brittiska Channel 4 for fram med deras "Queer as Folk", den enda TV-serie med gaytema som jag personligen verkligen uppskattat.

Kan HBO nu återuppliva genren och ge den en värdig aspirant igen? Ni får själva kolla in HBO Nordic nu på måndag (den 20:e januari) ifall ni vill ha svaret för då börjar de nämligen att sända deras nya dramakomedi "Looking".

Visserligen har även Showtimes dramakomedi "Shameless" några väl skrivna, utförda och mer realistiska sidohistorier med gaytema, men serien i sig kan man ändå knappast räkna in som någon tvättäkta gayserie. Det kryllar inte av dessa serier helt enkelt och många av dem som producerats tycker jag har fallit platta med sina stereotypiska trams och flamsberättelser. Jag har som sagt inte blivit hänförd sedan brittiska "Queer as Folk" som verkligen behandlade temat med respekt och trovärdighet. Dess amerikanska rimäjk ska vi dock tala tyst om. Den ställer vi, ursäkta uttrycket, helt sonika in i garderoben igen.

Serien "Looking", som baseras på kortfilmen "Lorimer" från 2011 av Andrew Haigh, kretsar kring tre homosexuella killar tillika vänner i (eller närmare) 30-årsåldern och det hela utspelar sig, kanske inte helt osökt, i självaste San Fransisco. Nej, serien utspelar sig inte under 80-talet och dess AIDS-våg eller något liknande, utan är placerad i nutid och kommer inte att lägga så mycket av sin fokus på elände och mörker, istället ska den mer se positivt på tillvaron och erbjuda både värme samt underhållning. "Looking" är ett slags drama, men med hyggligt stor vikt lagd på komik och just underhållning.

I fokus står alltså Patrick (Jonathan Groff), en 29-årig TV-spelsdesigner som nyligen brytit upp med sin kille och som nu gett sig ut i den vilda datingvärlden igen. Agustín (Frankie J. Alvarez), en 31-årig konstnär vilken ständigt ifrågasätter det monogama samhället och så har vi slutligen gruppens äldste medlem: den 39-årige kyparen Dom (Murray Bartlett) som befinner sig mitt i livet med massor av ouppfyllda drömmar i sitt bagage. I serien dyker naturligtvis ytterligare en bunt med karaktärer upp, vi har till exempel Kevin (Russel Tovey), Richie (Raul Castillo) och Lynn som spelas av Scott Bakula vilken senast gjorde en alldeles strålande insats i dramakomedin "Men of a Certain Age".

Förutom alla dessa människor och en hel drös med dramatisk underhållning kommer serien även att bjuda på en stor inblick i det homosexuella samhället, San Franciscos Bay Area kommer således att spela en stor och viktig roll och ett stort plus i kanten är förstås att serien faktiskt är inspelad där på plats. De homosexuellas rättigheter står givetvis i grunden och det känns verkligen som att den här serien är på bra mycket mer allvar än av vad vi har fått sett hittills i liknande serier. Detta är HBO och det känns tryggt.

"Looking" är skapad av Michael Lannan ("Sons of Anarchy", "Damages", "Rubicon") och producerad av Sarah Condon ("Bored to Death") och Andrew Haigh ("Lorimer" & "Weekend"). Säsongen består av 8 avsnitt och premiär är det alltså den 20:e januari, på HBO Nordic.

Ni ska i vanlig, trofast ordning naturligvis få en trailer:

Vad tror ni, kan "Looking" bli en serie värdig att nämnas tillsammans med en klassiker i genren som "Queer as Folk" eller kommer den bara att falla platt? Kommentera gärna nedan.

| 16 januari 2014 20:01 |