Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 januari 2017 | 11:00

Premiär för film om biografmassakern år 2012

Den första trailern till dramat ”Dark Night” är stillsamt vacker och ödesmättad.
Av alla vansinnesdåd som skett på amerikansk mark de senaste åren är det svårt att inte glömma biomassakern i Colorado. Kanske för att själva tanken på att något så skrämmande kan inträffa på en biograf, dit vi går för att fly vardagen och bli underhållna, känns extra nära alla oss som älskar film. 

Det var i juli 2012, under en visning av Batman-filmen ”The Dark Knight Rises”, som en beväpnad man klev in i en biosalong i Aurora och sköt 93 personer. Tolv miste livet. 

Tim Suttons independent-drama ”Dark Night” följer några av biobesökarna, samt mördaren James Holmes, under dagen för dådet. Den 28 januari har filmen premiär på Göteborg Film Festival.

– För mig har biografen alltid varit en trygg plats, ett tryggt rum för drömmare där fantasier går i uppfyllelse. I samma ögonblick som Aurora-gärningsmannen klev in i biografen förvandlades det från en plats där man kan fängslas av film till en plats där man kan vara fångad. Jag är inte rädd varje gång jag går på bio, men händelsen har förändrat hur jag ser på film för alltid. Jag var tvungen att göra en film om det, säger regissören.


Med nästan poetiska vardagsbilder från timmarna före och efter skjutningen skildrar trailern ett vanligt amerikanskt samhälle som aldrig skulle bli sig likt igen. Av den lilla förhandstitten är det lätt att se hur ”Dark Night” har inspirerats av Gus van Sants ”Elephant”. 

- Det är en berättelse om den ändlösa spiral av våld vi befinner oss i. I den meningen ville jag ta vid och fortsätta den filmiska dialogen efter ”Elephant”, för jag tror att det har hänt något avgörande, precis som efter Columbine blir vi lika förskräckta varje gång vi hör om en sådan här massaker. Men jag tror ärligt talat inte att någon blir förvånad längre. Det är så här vårt samhälle ser ut idag.
| 11 januari 2017 11:00 |