Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 augusti 2021 | 08:00

Nu kan du streama den ökända floppen "Cutthroat Island"

Renny Harlins piratäventyr försatte filmstudion i konkurs och var nära att döda Geena Davis karriär. Idag släpps 90-talsfloppen ”Cutthroat Island” på bluray och VOD.
1995 var inte ett bra år för påkostade filmäventyr på vatten. "Waterworld" och "Cutthroat Island" släpptes med bara några månaders mellanrum, och tävlar om titeln som årtiondets största bioflopp.

För "Cutthroat Island" började problemen hopa sig redan innan inspelningen. Michael Douglas, klar för huvudrollen, hoppade av när han ansåg att motspelaren Geena Davis rollfigur började få för mycket utrymme. Rollen erbjöds sedan bland andra Tom Cruise, Daniel Day-Lewis och flera andra stora Hollywoodnamn som tackade nej, innan Matthew Modine klev in (ett stort plus var att han kunde fäktas).

Geena Davis försökte själv att lämna skutan men var enligt kontrakt tvungen att fullfölja inspelningen. Och så var hon ju gift med regissören Renny Harlin, så ja... det hade kunnat bli lite dålig stämning där hemma.
 
Geena Davis och Matthew Modine på skattjakt med Renny Harlin.
 
När inspelningen drabbades av flera oförutsedda motgångar, som brutna ben och bråk bakom kulisserna, skenade budgeten iväg mot 100 miljoner dollar. En katastrof för studion Carolco, som redan var i ekonomisk knipa (trots succéer som "Terminator 2" bakom sig) och hade satsat sina sista slantar på ett storslaget matinéäventyr. Om bara "Cutthroat Island" kunde bli en biosuccé...

Men publiken uteblev. Pressen sågade filmen som charmlös och man ansåg att paret Davis och Modine saknade all form av kemi. Distributören MGM, också de i finansiellt trubbel, hade inte råd med någon större marknadsföring, och julhelgen 1995 var trots allt späckad med familjefilmer som "Jumanji" och "Toy Story".

När "Cutthroat Island" enbart spelade in 10 miljoner dollar från amerikanska biodukar var katastrofen ett faktum - så pass att filmen letade sig in i Guinness rekordbok som tidernas största flopp.
 
 
Det är kanske inte den mest underhållande eller välskrivna piratfilmen som gjorts, men till dess försvar har filmen hyllats för sin ambitiösa produktion med mängder av praktiska effekter och schyssta stunts. Geena Davis, dittills mest känd för lättsamma komedier, tar steget över till actionhjälte med bravur, och det känns helt naturligt att se en kvinnlig pirat leda en storfilm. Renny Harlin var före sin tid där. Tyvärr anses ju "Cutthroat Island" vara en av filmerna som övertygade Hollywoods producenter om att filmer med kvinnliga huvudroller inte lockar publik... Det tog ett par årtionden innan "The Hunger Games" och "Wonder Woman" bevisade motsatsen.

Har "Cutthroat Island" fått oförtjänt dåligt rykte med åren? Filmserien "Pirates of the Caribbean" har sedan dess gett piratgenren viss återupprättelse, och visat hur man gör rätt, men vi tror nog att även "Cutthroat Island" kan hitta sin publik.

Ifall du vill ge en bespottad 90-talsrulle en ny chans, släpps filmen idag på dvd/bluray och video-on-demand.
| 30 augusti 2021 08:00 |