CANNES 2019

Skribent

Alexander Kardelo

14 maj 2019 | 19:00

Nu invigs årets filmfest i Cannes

MovieZine är på plats för att ge dig alla rapporter, recensioner och rykten.
Idag invigs den 72:a upplagan av Cannes filmfestival. Och om någon trodde att festivalen blivit gammal och pretto så vill de motbevisa det från dag ett - med en zombiekomedi.

Jim Jarmusch står för årets invigningsfilm där bland andra Bill Murray och Tilda Swinton försöker överleva en blodig invasion. Det känns på förhand som en okonventionell Cannes-premiär men kanske precis vad vi behöver för att kickstarta de här veckorna. Extra kul är att en svensk effektbyrå står bakom specialeffekterna i "The Dead Don't Die".
 
Juryn leds i år av mexikanske filmskaparen Alejandro Gonzalez Inarritu och han får den tuffa uppgiften att kora vinnarfilmer tillsammans med bland andra Elle Fanning, Pawel Pawlikowski ("Cold War") och Yorgos Lanthimos ("The Favourite").
 
 

Stjärnglans på röda mattan

 
För ett par veckor förvandlas Cannes till lilla Hollywood, och alla som är något vill vara med i vimlet. I år lär vi få se Brad Pitt och Leonardo DiCaprio på röda mattan inför premiären av Quentin Tarantinos "Once Upon a Time in... Hollywood". Margot Robbie och fler ur den stjärnspäckade casten lär göra dem sällskap.

Almodovar har med sig Antonio Banderas och Penelope Cruz, aktuella i dramat "Pain and Glory" och alltid paparazzi-fotografernas favoriter. Utanför tävlan visas musikbiografin "Rocketman" med Taron Egerton, och vem vet, kanske kommer självaste Elton John att dyka upp i galastass.
 
 

Gamla veteraner är tillbaka

 
Filmfestivalen gör ingen hemlighet av att gamla favoriter får förtur till tävlingen. I år ser vi nya filmer från Pedro Almodovar, bröderna Dardenne, Ken Loach, Xavier Dolan och Abdellatif Kechiche ("Blå är den varmaste färgen"). Alla är de flitiga besökare på Croisetten med flera vinnande filmer bakom sig.

Vid sidan av filmaktuella regissörer är hyllade och kultförklarade regissörer alltid välkomna till Cannes. John Carpenter kommer dyka upp med en specialvisning av "The Thing", och mot slutet av festivalen bjuder Sylvester Stallone på smakprov ur kommande "Rambo V".
 
 

En halv svensk film

 
Tyvärr blev det inte mycket svenskt fokus på filmfestivalen i år. Kanske fick de nog av oss efter en Bergman-overload förra året. Men vi kan iallafall skryta med en "halvt svensk" film, nämligen svensk-georgiska hbt-dramat "And Then We Danced". Regissören Levan Akin tävlar i sektionen Director's Fortnight och filmen är också nominerad till Queerpalmen. Efter två starka Cannes-år då "The Square" och "Gräns" gjorde total succé, håller vi såklart tummarna för fler priser.
 
 
Filmfestivalen pågår till den 25 maj. Följ vår bevakning här på sajten och på instagram.com/moviezine!
| 14 maj 2019 19:00 |