Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 november 2019 | 19:30

Nu har vi hunnit ikapp framtiden i "Blade Runner"

Ridley Scotts stilbildande sci-fi-drama från 1982 utspelar sig i november 2019. Med facit i hand kan vi konstatera att gubben inte fick många rätt.
"Los Angeles, November 2019".

Den ikoniska textskylten från inledningen i "Blade Runner" sprids just nu i sociala medier, och låter ingen filmälskare missa det roliga faktum att framtiden är här. Vi lever just nu i en tid då replikanter går på gatorna och polisen jagar dem i flygande bilar. Iallafall enligt Ridley Scotts framtidsvision, som ju med facit i hand... inte prickade in många rätt.

För den som är nyfiken på en djupdykning i några av filmens science fiction-inslag, och hur väl de stämmer överens med verkligheten, har jag skrivit en artikel om detta på Filmstaden.se. Här är iallafall tre av de stora idéerna som vi med spänning väntat på sedan 1982 - och vi väntar fortfarande.
 
 

1. Androider

 
Både Philip K. Dicks novell och Ridley Scotts filmatisering kretsar kring replikanter, alltså androider så trovärdiga att de inte går att skilja från en vanlig människa. De modernaste replikanterna har fått känslor och minnen, och de vet knappt själva om vad de är.

I verkligheten är många forskare fullt upptagna med att skapa den perfekta, människoliknande maskinen, men de flesta försök hittills har varit ganska skrattretande. Och tur är väl det, både "Blade Runner", "Terminator" och många andra filmer har visat att det där aldrig kan sluta bra.
 
 

2. Flygande bilar

 
Jag har väntat i hela mitt liv och väntar än. Sci-fi-författare och filmskapare älskar idén om flygande bilar, däremot verkar biltillverkarna inte lika taggade. Det kanske bara är en tidsfråga. Företag som Volvo och Uber sägs jobba flitigt på att ge oss alternativ till långa bilköer.
 
 

3. Los Angeles

 
Man känner genast igen "Blade Runner" på de mörka bilderna över storstadens skyline - som ett eldsprutande betongmonster. Ridley Scott skildrar Los Angeles som en kylig och farlig plats, där storföretaget Tyrells högkvarter hittas i en futuristisk pyramid. Någon har haft lite väl roligt med designen av filmens miljöer (men så blev de också Oscarsnominerade för Bästa scenografi).

I andra hörn av staden hittas en mischmasch av kulturer, sushihak och nudlar, olika språk och nationaliteter som trängs på de regniga, neonupplysta gatorna under jättelika reklamskyltar. Det är iallafall mycket mer likt dagens storstäder, och ja, på iallafall en punkt lyckades Ridley Scott ge 80-talets publik en ganska modern och träffsäker vision av år 2019.
 
 
Man önskar bara att stackars Rick Deckard inte behövde ringa samtal från en telefonkiosk... Vi får se om Denis Villeneuve lyckades bättre med "Blade Runner 2049". Kom tillbaks om trettio år för en uppföljningsartikel.
 
Vilka sci-fi-element i "Blade Runner" hade ni önskat var verklighet idag?
| 4 november 2019 19:30 |