Film

Skribent

Annons

9 maj 2021 | 18:15

Nu finns "Apornas planet"-filmerna på Disney+

Streama fem klassiska ap-äventyr plus den nya trilogin.
MovieZine tipsar om aktuella nyheter hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller affiliate-länkar.
 
Goda tider för science fiction-älskare! I helgen släpptes "Apornas planet"-filmerna på streamingtjänsten Disney+.
 
"Apornas planet" från 1968 är ett ikoniskt science fiction-äventyr med en, på sin tid, chockerande twist i slutet. Charlton Heston spelar en astronaut som landar på en planet som styrs av allt annat än vänliga apor, och där människan är den underlägsna arten.

”En film i raskt tempo, raktigenom underhållande, och dess filosofiska pretentioner kommer inte i vägen”, skrev kritikerlegendaren Roger Ebert vid premiären. Vid sidan av sci-fi-historien är det även intressant att se hur ”Apornas planet” behandlar teman som rasism, djurens rättigheter och Kalla kriget.
 
 
Filmen blev en stor biosuccé och fick hela fyra uppföljare de följande fem åren. Recensionerna blev allt svalare men det hindrade inte publiken från att strömma till biograferna.

Tim Burtons remake ”Apornas planet” kom år 2001. Mark Wahlberg och Helena Bonham Carter syntes i några av huvudrollerna. Filmen spelade in en hyfsad summa pengar, men sågades av kritikerna - och regissören var inte särskilt intresserad av några uppföljare.
 
 
Det skulle dröja till år 2011 innan 20th Century Fox återupplivade filmserien med ”Apornas planet: (r)Evolution” i Rupert Wyatts regi. En prequel som visar hur schimpansen Caesar och andra apor kunde bli superintelligenta och vända sig mot människan. Återigen en biosuccé, som blev början på en både framgångsrik och hyllad trilogi.

Matt Reeves regisserade de två följande filmerna, och samtliga nominerades till en Oscar för Bästa visuella effekter tack vare sina realistiska apor och schimpanser. Tekniken har sannerligen kommit långt sedan 1960-talet och skådespelare i apmask.

Från och med helgen finns nio ”Apornas planet”-filmer att streama på Disney+. Ett abonnemang på Disney+ kostar 89 kr i månaden eller 890 kr för ett helår. Läs mer på disneyplus.com.
 
Filmerna är:

Apornas planet (1968)
Bortom apornas planet (1970)
Flykten från apornas planet (1971)
Erövringen av apornas planet (1972)
Slaget om apornas planet (1973)
Apornas planet (2001)
Apornas planet: (r)Evolution (2011)
Apornas planet: Uppgörelsen (2014)
Apornas planet: Striden (2017)
 
| 9 maj 2021 18:15 |