Film

Skribent

Erika Jarhed

29 april 2023 | 15:00

Nostalgi! 12 gamla filmer du växt upp med men glömt bort

Har du inget att se på? Det är lugnt - vi har samlat ihop några riktigt gamla godingar som du såg när du var liten, men som du har glömt bort existerar.
Åren kommer och går - vips så har de filmerna du såg på när du var yngre 20 eller 30 år på nacken! Och ibland har man inte alltid något nytt att se och då är det väl perfekt att bädda ned sig i soffan och göra en riktig nostalgitripp? 
 
Vi har samlat ihop 12 filmer du växte upp med, men som du troligtvis har glömt bort att de existerar! Alltifrån härliga gamla animerade filmer till spelfilmer som kanske inte riktigt har fått det erkännande de förtjänar.
 
Följ med på en härlig nostalgiresa från 80-talet fram till slutet av 2000-talet! Kanske har vi räddat många av dina helger framöver?
 

1. Den oändliga historien (1984)

 
 
Det var 39 år sedan "Den oändliga historien" hade premiär. Ja ni läste rätt. Jag minns fortfarande hur traumatiskt det var att se Atrejus vita häst sjunka ned i leran och fastna... Minns ni?
 
Filmen är egentligen en västtysk film av Wolfgang Petersen, men som spelades in på engelska med amerikanska skådespelare. Vi får följa Bastian (Barret Oliver) som flyr till fantasins värld för att undankomma verkligheten. Han börjar läsa en bok om landet Fantásien där vi får möta Atreju (Noah Hathaway) som skickas ut på ett uppdrag att leta rätt på ett botemedel till landets kejsarinna som har blivit svårt sjuk. Finns att hyra på Viaplay och SF Anytime!
 

2. Tummelisa (1994)

 
 
Minns ni denna gamla godingen? Filmen sågades vid dess premiär 1994 och vann bland annat en Razzie för sämsta originalmusik. Men trots det väcker ändå filmen en hel del nostalgi, och som defintivt har glömts bort med tiden. Filmen är baserad på H C Andersens saga med samma namn där vi får följa Tummelisa som träffar sin drömprins - men som plötsligt blir kidnappad. Jodi Benson, som gör rösten till Ariel i "Den lilla sjöjungfrun", spelar Tummelisa. Se den på Disney+!
 

3. Två skall man vara (1995)

 
 
Minns ni tvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen? 1995 kom deras film "Två skall man vara" som har överskuggats något av Disneys "Föräldrafällan" (1998).
 
Här får vi möta föräldrarlösa Amanda som vill bli adopterad av socialarbetaren Diane, samt Alyssa vars liv vänds upp och och ned när hennes pappa berättar att han ska gifta om sig. På ett sommarläger träffas de båda flickorna och upptäcker att de ser exakt likadana ut! Som ett experiment byter de plats med varandra. Och ja ni tänker rätt - det är exakt samma handling som i "Föräldrafällan". Hyr "Två skall man vara" på Itunes!
 

4. Anastasia (1997)

 
 
Detta är en film vi inte talar tillräckligt om. 1997 kom "Anastasia" från 20th Century Fox och som bland annat nominerades till en Oscar för bästa originalsång med "Journey to the Past".
 
I filmen får vi möta föräldrarlösa Anya som inte minns något av sitt förflutna, men som visar sig vara dottern till den sista ryske tsaren (ni vet den mytomspunna flickan vars kropp ingen har lyckats hitta). Hon träffar på Dimitri och Vladimir som vill lägga vantarna på belöningen som väntar om hon blir återförenad med sin farmor i Paris. Men den onde Rasputin gör allt för att Anastasia aldrig ska få se sin familj igen. Meg Ryan och John Cusack är med som röstskådespelare. Streama den på Disney+!
 

5. Det magiska svärdet - kampen om Camelot (1998)

 
 
Detta är defintivt en film som du har glömt bort med åren! 1998 kom "Det magiska svärdet - kampen om Camelot" med bland annat Cary Elwes och Gary Oldman som röstskådespelare. Celine Dion gjorde dessutom låten "The Prayer" för filmen, som hon vann en Golden Globe för.
 
Filmen handlar om Kayley som drömmer om att bli en av Riddarna kring det runda bordet, precis som hennes far. Men när den onde Ruber invanderar Camelot för att erövra tronen från Kung Arthur måste Kayley göra allt för att stoppa honom. Myrra Malmberg gör den svenska rösten till huvudkarktären. Hyr filmen på Itunes!
 

6. Hjälp! Jag är en fisk (2000)

 
 
Känns konstigt att säga detta men denna danska animerade film är någonting som jag har starka minnen ifrån - av någon konstig anledning. Filmen blev vid dess premiär 2000 den dyraste animerade filmen i dansk historia!
 
Vi får följa syskonen Fly och Stella och deras kusin Chuck som är på utflykt ute vid vattnet, och de hittar ett labb där de råkar förvandla sig själva till fiskar. De har nu bara 48 timmar på sig innan förvandlingen blir permanent och måste hitta motgiftet som har hamnat hos den lömska fisken Joe. Finns att hyra på Itunes!
 

7. Vägen till El Dorado (2000)

 
 
Här har vi en färgsprakande äventyrsfilm som du definitivt inte såg igår! "Vägen till El Dorado" hade premiär 2000, med låtar av ingen mindre än Elton John. Dessutom gör fantastiska Hans Zimmer musiken.
 
I filmen får vi möta de två skojarna Tulio och Miguel som hittar en karta till vägen till El Dorado (ni vet staden av guld som alla verkar leta efter i alla filmer). Duon ger sig ut på ett fartfyllt äventyr där man minst sagt kan säga att resan inte blir helt och hållet spikrak. Se den på Netflix!
 

8. Spirit - Hästen från vildmarken (2002)

 
 
Här har vi en film som Oscarsnominerades för bästa animerade film 2002. Men det mest minnesvärda ifrån den är nog musiken! Bryan Adams sjunger ledmotivet "Here I Am" (på svenska Martin Stenmark), och detta är lätt en av de topp fem bästa filmerna med bra musik.
 
Vi får följa Spirit, en vildhäst som fångas av ett amerikanskt kavalleribefäl, och som gör allt för att rymma och komma hem igen. Regisserad av Kelly Asburn och Lorna Cook. Se den på Netflix eller Viaplay!
 

9. Sinbad: Legenden om de sju haven (2003)

 
 
Ännu en riktig äventyrsfilm som jag hoppas att de allra flesta har sett - och om inte så är det dags nu. 2003 kom "Sinbad: Legenden om de sju haven" som både använder sig av handritade och dataanimerad animation.
 
Eris, en ondskefull gudinna, har stulit en av världens mest mytomspunna skatt. Hon sätter dit Sinbad för stölden och han behöver nu göra allt för att bevisa sin oskuld - men han har bara tio dagar på sig. Bland röstskådespelarna är det riktigt stjärntätt - Brad Pitt, Michelle Pfeiffer och Joseph Fiennes. Streama den på Viaplay!
 

10. Ella den förtrollade (2004)

 
 
Detta är en av Anne Hathaways första filmer som garanterat kommer att få dig på gott humör. Hathaway spelar Ella som bor i en magisk skog där varje nyfött barn får en unik gåva av en fe. När hon föds får hon "gåvan" att vara lydig - hon gör allt någon säger till henne att göra. Men en dag får Ella nog, och ger sig av för att bli av med sin förbannelse. Och på vägen möter hon alltifrån en stilig prins, jättar, troll till alver.
 
Filmen innehåller dessutom covers av sköna låtar som Queens "Somebody to Love" och Elton Johns "Don't Go Breaking My Heart". Hyr den på SF Anytime!
 

11. Stardust (2007)

 
 
"Stardust" är baserad på Neil Gaimans roman med samma namn där vi får möta stjärnan (nu menar jag bokstavligen stjärnan) Yvaine som faller ned på jorden i ett magiskt kungarike. Tristan vill hitta den fallna stjärnan och lämna över den som en present till Victoria som han vill fria till. Han beger sig till älvlandet för att leta - men det han inte vet är att fler är på jakt efter den.
 
Matthew Vaughn ("X-men", "Kingsman") regisserar och vi ser bland annat Clarie Danes, Charlie Cox, Michelle Pfeiffer och Robert De Niro i roller. Du kan hyra den på Viaplay eller SF Anytime!
 

12. Spiderwick (2008)

 
 
Denna film minns jag gav mig lite småpanik när alla läskiga varelser försökte ta sig in i familjen Graces hus. Filmen hade premiär 2008 och regisserades av "Mean Girls"-regissören Mark Waters.
 
Freddie Highmore ("Kalle och chokladfabriken") spelar båda tvillingarna Jared och Simon som flyttar in med sin mamma och syster i ett gammalt hus där deras anfader Arhur Spiderwick bodde, som en dag mystiskt försvann. Jared hittar ett dolt rum där han finner Spiderwicks fälthandbok med hemligheter om övernaturliga varelser som finns i skogen utanför. Defintivt en äventyrsfilm som jag kommer att se så fort jag får chansen! Streama den på Viaplay.
 
Vilka fler filmer växte du upp med, men som har glömts bort? Kommentera nedan!
| 29 april 2023 15:00 |